Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Güçlendirmenin Yolları
Mevsim geçişleri, bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyebilir. Bu dönemde bağışıklığı güçlendirmek için önemli tavsiyelerde bulunan Davranış Bilimleri Uzmanı ve Nefes Eğitmeni Lale Yılmaz, doğru nefes almanın beden sağlığı açısından hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, Ayurveda Sağlık Danışmanı Hande Mistili, dilin rengi ve durumu ile sindirim sistemi arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, dil temizliğinin beslenmedeki rolünü aktardı.
YILMAZ: TEMEL BESİN KAYNAĞIMIZ NEFESTİR
Davranış Bilimleri Uzmanı ve Nefes Eğitmeni Lale Yılmaz, doğru nefes almanın bedenin en temel besin kaynaklarından biri olduğunu belirtti. “Su ya da yiyecek olmadan vücut bir süre kendini idare edebilir, ancak nefesimizi kaybedersek en fazla 4 dakika içinde yaşam tehlikeye girer. Ayurveda’ya göre de vücudun ilk besini nefes oluşturur ve bu nefesin akışkan olması gerekmektedir” dedi. Yılmaz, burun solunumunun enfeksiyon risklerini azaltarak bedeni sakinleştirmede etkili olduğunu ifade etti:
- “Sonbahar ile birlikte ağız solunumunun olumsuz etkileri, enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelmemize yol açabilir.”
- “Bu durumu önlemek için ağız kapalı olmalı ve nefesimizi burnumuzdan alıp vermeliyiz.”
- “Burun solunumu, vücudun enerji üretimi için hem oksijene hem de karbondioksite ihtiyaç olduğunu hatırlatır.”
‘BURUN SOLUNUMU NEFESİN FABRİKA AYARIDIR’
Yılmaz, “Nefesimizi nasıl yavaşlatabiliriz?” sorusuna tekrar burun yanıtını verdi. “Ağızdan nefes alındığında, burunla başlayıp diyafram kasına kadar gidecek olan havayı kullanmadan tüketmiş oluyorsunuz. Ancak burundan aldığınızda, hava yavaşça iniyor ve olması gereken yolculuğa çıkıyor” diyerek burun solunumunun faydalarını vurguladı.
DİL EGZERSİZLERİ İLE NEFES DOĞRU YÖNETİLEBİLİR
Lale Yılmaz, ağızdan nefes almanın dil kaslarında gevşemeye neden olabileceğini ifade ederek, dil kaslarını güçlendiren egzersizlerin önemine dikkat çekti. “Dilin ideal konumu damakta yapışık halde olmalıdır. Ağız solunumu yapmak, dilin aşağıya doğru sarkmasına yol açabilir. Bunun için bazı egzersizler uygulayabilirsiniz. Örneğin, dilinizi yukarı kaldırıp iki dişinizin arkasına hafif baskı yaparak çalıştırabilirsiniz. Buna ‘dil pilatesi’ diyebiliriz. Bu şekilde dil kaslarınızı güçlendirmek için asla geç değildir” dedi.
MİSTİLİ: YERYÜZÜNÜN EN ESKİ TIP SİSTEMİ AYURVEDA
Modern tıp, ‘hastalık’ olarak adlandırılan birçok durumu, Ayurveda Tıp Sistemi’nde ‘denge kaybı’ olarak değerlendirdiğini belirten Ayurveda Sağlık Danışmanı Hande Mistili, “Ayurveda, bir annenin şefkati ile kendini sarıp sarmalayabilmenin yol ve yöntemlerini öğreten yeryüzünün en eski tıp sistemidir. ‘Yaşam Bilimi’ olarak çevrilen Ayurveda, bence ‘Yaşam Sanatı’ olmalıdır, çünkü kişinin iyi olma halinin devamını sağlamaya yöneliktir” dedi.
‘SONBAHARDA BEDENİN EN BÜYÜK YÜKÜ, VÜCUDU ISITMAK’
Mevsimlerin insan bedenini nasıl etkilediğini vurgulayan Mistili, özellikle sonbaharın Ayurveda’da çok önemli bir dönem olduğunu belirtti. “Havaların soğumasıyla birlikte bedenimiz de bu dönüşüme ayak uydurur. Sonbaharda bedenin en büyük yükü, ısıtmaktır. Kafamızı, kulaklarımızı ve boğazımızı korumalıyız. İnce giyinmek, vücudumuzun soğukla başa çıkmak için fazla enerji harcamasına neden olur” dedi.
‘HERKES HER SABAH ÖNCE AYNANIN KARŞISINA GEÇİP DİLİNE BAKSIN’
Dilin sindirim sisteminin durumu hakkında önemli ipuçları verdiğini söyleyen Hande Mistili, “Her sabah aynanın karşısına geçip dilinize bakmalısınız. Eğer dilinizin üzerinde beyaz yoğun bir tabaka varsa, bu bedeninizin toksin yükünün fazla olduğunu gösterir. Kahverengi lekeler bağırsaklarınızın kuruduğunu ve sindirimde problem olduğunu gösterir” dedi. Mistili, bu durumları düzeltmek için doğal yollar önerdi:
- “Her yemekten önce taze zencefil parçası yiyerek sindirimi destekleyebilirsiniz.”
- “Dil sağlığını korumak için ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir.”
‘DİL DOĞRU TAT ALDIĞINDA BEYİN DOĞRU ENZİM ÜRETİMİ İÇİN HAREKETE GEÇER’
Mistili, dil temizliği için şu önerilerde bulundu: “Sabah uyanır uyanmaz dilinizin üstünü bir tatlı kaşığı ile 6-7 defa sıvazlayın. Ardından bir çorba kaşığı kadar susam yağını ağzınızda çevirin. Bu, hem diş sağlığınıza destek olur hem de ağız florasının sağlıklı olmasına yardımcı olur. Dilimiz temiz olduğunda sağlıklı aşermeler yapabiliriz. Tat duyusu kaybolduğunda sağlıksız aşermelere yöneliriz, bu da kilo problemlerine yol açar. Dili temiz tutmak, tat duyusunu korumak açısından oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı. Mistili, tat ve koku duyularının evrimsel süreçte hayatta kalmamızda kritik rol oynadığını da sözlerine ekledi.
Editör notu: Haberde geçen yöntemler ‘alternatif tıp’ bakış açısıyla aktarılmıştır. Tıbbi müdahaleler için doktorunuza danışınız.