Beyin Kanaması Riskinin Mevsim Geçişlerinde Artışı
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Hakan Çakın, mevsim geçişlerinin beyin kanaması üzerindeki etkisini ele alan önemli bir çalışmaya imza attı. Özellikle bu riskin erkeklerde daha sık görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Çakın, bu artışın mevsimsel geçiş dönemlerinde belirgin bir şekilde ortaya çıktığını ifade etti.
Anevrizmatik kanamalar, beyindeki atardamarlarda oluşan baloncukların patlaması sonucu meydana gelir. Yapılan araştırmalar, özellikle sonbahar ve ilkbahar başlangıçlarında bu tür kanamaların yüzde 10 oranında arttığını göstermektedir. Doç. Dr. Çakın, sigaranın bu baloncukların oluşumunda kritik bir etkiye sahip olduğuna dikkat çekti. Genetik faktörlerin de beyin kanaması riskini artırdığını belirten Çakın, hipertansiyon, sigara kullanımı ve yaşlanmanın bu süreçte önemli etkenler olduğunu vurguladı.
Çocuklarda daha nadir görülen bu durumun, özellikle Japonya ve Finlandiya gibi ülkelerde genetik olarak çocuk yaşlarda daha sık rastlandığını belirten Çakın, Türkiye’de ise bu durumun daha ileri yaşlarda ortaya çıktığını ifade etti. Özellikle 30 ile 50 yaş arasındaki bireylerde hipertansiyon ve sigara kullanımının etkisi oldukça büyüktür. Genç yaşlarda görülen vakalar ise genetik hastalıklar, at nalı böbrek ve diyalize giren hastalar ile bağlantılı olabilmektedir.
Sigara: En Önemli Risk Faktörü
Sigaranın beyin kanaması riskini artıran en önemli faktörlerden biri olduğunun altını çizen Doç. Dr. Çakın, bu konuda hastaların daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. “Baş ağrısı, beyin kanamasının en önemli belirtilerinden biridir. Özellikle at nalı böbrek rahatsızlığı gibi hastalıkları bulunan kişilerin, sık sık kontrollerini yaptırmaları büyük önem taşımaktadır. Diyalize giren hastaların ve ailesinde anevrizma öyküsü bulunan bireylerin, beyin anevrizmaları açısından daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Erken teşhis sayesinde kanama gerçekleşmeden yapılan müdahaleler, hastalıkların çok daha kolay tedavi edilmesine olanak tanımaktadır,” diyen Çakın, sigaradan uzak durmanın hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Çakın, “Sigara, daha önce anevrizma ameliyatı olmuş ya da olmamış kişilerde, tek başına beyin kanamasına sebep olabilecek en önemli risk faktörlerinden biridir,” şeklinde sözlerini tamamladı.