Sağlıkta Yaşanan Sorunlar
Günümüzde sağlık sektöründe karşılaşılan sorunlar her geçen gün artmakta ve bu durum, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırmaktadır. Özellikle Sağlık Bakanlığı’nın Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hastaların randevu alma zorluğu, dikkat çeken sorunlardan biridir. İstanbul’da, Pediatri branşındaki Çocuk Diş Hekimliği ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümlerinin randevu durumları oldukça sıkıntılıdır. Bu bölümler için önümüzdeki günlerde randevu alınması mümkün görünmemektedir. Ayrıca, geçmiş aylarda da bu bölümlerde randevu bulmanın oldukça güç olduğu gözlemlenmiştir. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı bölümünde ise randevu almak isteyen hastalar, en erken 15 gün sonra randevu alabilmektedir.
6 AYDA 67 PEDİATRİ UZMANI ‘İYİ HAL BELGESİ’ ALDI
Son zamanlarda Pediatri bölümünün birçok zorluğu nedeniyle, ekonomik sıkıntılar, sosyal sorunlar ve yoğun nöbet koşulları gibi etkenler hekimlerin bu alanı tercih etmemesinde önemli rol oynamaktadır. Bu durum, Türkiye’deki sağlık sisteminin bir yansıması olarak değerlendirilmektedir. Türk Tabipleri Birliği’nin verilerine göre, 2024 yılının ilk altı ayında 67 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı, yurtdışında çalışma izni için gerekli olan ‘iyi hal belgesi’ni almış durumda.
PEDİATRİ EĞİTİMİ NASIL OLMALI?
Pediatri bölümündeki sıkıntıları ve pediatri eğitiminin nasıl olması gerektiğini, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur ile detaylı bir şekilde ele aldık. Kasapçopur, “38 yıldır çocuk hekimiyim ve yine olsa yine çocuk hekimi olmayı tercih ederdim. Ancak, pediatri bölümü geçmişte daha fazla tercih ediliyordu; günümüzde ise bu azalmış durumda. Bu alanın uzmanlık eğitiminde daha bilimsel bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Uzmanlık eğitiminin yanı sıra mecburi hizmet zorunluluğu da bu bölümün tercih edilmemesinde en büyük engellerden biridir. Hem ana dal hem de yan dal uzmanlık eğitimi sonrası zorunlu hizmetin bulunması, hekimleri bu alandan uzaklaştırmaktadır. Yurtdışında böyle bir durumla karşılaşmıyoruz,” ifadelerini kullandı.
MALPRAKTİS DAVALARI ÖNEMLİ BİR FAKTÖR
Pediatri eğitiminin zorluklarını vurgulayan Kasapçopur, “Çocuklarla çalışmak özveri ve sabır gerektiren bir iştir; bu nedenle eğitim süreci oldukça zorlu geçiyor. Hekimler, daha az zorunlu hizmetin olduğu ve daha rahat çalışma koşullarına sahip branşları tercih edebiliyor. Bunun yanı sıra, malpraktis davaları da uzmanlık alanlarının tercih edilmemesinde önemli bir etkendir. Özellikle yenidoğan alanında çalışan hekimler, bu tür davalarla sıkça karşılaşmaktadır,” şeklinde konuştu.