Türkiye’de sağlık emekçileri, artan şiddet ve kötü çalışma koşulları nedeniyle Avrupa’ya göç etmeye başladı. Son 12 yılda yurtdışına giden hekim sayısı 15 bini aşarken, kamu hastanelerinde çalışan yabancı sağlık çalışanlarının sayısındaki artış da dikkat çekiyor.
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yaptığı “Geri Kabul Anlaşması” sonrasında dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumuna getirildiğini belirtti. Uğur, genç sağlık emekçilerinin baskı, şiddet, ölüm ve mobbing nedeniyle mutsuz ve umutsuz hale getirildiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
- Ülke ekonomisi ve milli güç unsurlarında geriye gidiş başlamıştır.
- İşsiz ve umutsuz mezun öğrencilerin sayısı artmaktadır.
- Genç sağlık çalışanları güvenli bir gelecek göremediği için ülkelerini terk etmektedir.
Derya Uğur’a göre, son 12 yılda yurtdışına giden Türk doktor sayısı 15 bini aşarken, Türkiye’de 2012 ile 2020 arasında 18 bin 685 yabancı sağlık çalışanının çalışma izni ile göreve başladığı bilinmektedir.
Sağlık Politikalarında Değişiklik Şart
Uğur, iktidarın sığınmacı politikasını derhal değiştirmesi gerektiğini vurgulayarak, çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:
- Ülkemize gelen sığınmacıların sağlık ve aşılama öyküleri incelenmeli.
- Bulaşıcı hastalık riskinin azaltılması için önlemler alınmalıdır.
- Sığınmacıların yoğun olduğu yerlerde çalışan sağlık personeline destek sağlanmalıdır.
- Türkiye’nin halk sağlığını önceleyen politikalar benimsemesi gerekmektedir.
- Sığınmacılarla ilgili uluslararası anlaşmalar gözden geçirilmeli ve geri dönüş politikaları belirlenmelidir.
Ülkemizin sağlık politikalarını gözden geçirerek, sağlık emekçilerinin ve halkın haklarını koruyacak adımlar atması gerekmektedir. Ayrıca, uluslararası ilişkilerde Atatürk’ün tam bağımsızlıkçı politikalarına dönülmesi önem arz etmektedir.