1. Haberler
  2. Sağlıktan
  3. Sağlık Bakanlığı’ndan Sözleşmeli Personel Düzenlemesi

Sağlık Bakanlığı’ndan Sözleşmeli Personel Düzenlemesi

featured

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme

Sağlık Bakanlığı'ndan Yeni Düzenleme

Sağlık Bakanlığı, 17 Temmuz 2023 tarihinde 663 sayılı kanun hükmünde kararnamede (KHK) yer alan sözleşmeli personel pozisyonları ile ilgili önemli bir düzenleme gerçekleştirdi. Bu yeni düzenleme ile başkan yardımcısı, uzman, başhekim yardımcısı, müdür ve müdür yardımcısı pozisyonlarına yönelik yapılacak sözleşmeler ve görevlendirmeler il sağlık müdürlerinin yetkisine bırakıldı. Özellikle, il sağlık müdürü yalnızca kadrosu kendi ilinde bulunan bakanlık personeli ile sözleşme ve görevlendirme yapabilecek.

Bunun yanı sıra, kadrosu farklı bir ilde ya da başka bir kurumda bulunan personelin sözleşme taleplerinin imza yetkisi ise yönetim hizmetleri genel müdürüne ait olacak. 663 sayılı KHK’nin 42. maddesi kapsamında sözleşmesi imzalanacak veya görevlendirilecek personelin uygunluğu, il sağlık müdürü tarafından değerlendirilecektir.

BAŞHEKİME GENİŞ YETKİ

Yeni düzenleme ile birlikte, sağlık emekçileri yöneticilerin farklı bir istihdam ve ücret rejimine tabi olmasına karşı çıkıyor. Bu durum, yönetici atamalarının yerel siyaset ve aktörlerine devredildiği yorumlarına sebep oldu. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, hastane yöneticilerinin başhekim teklifiyle belirlenmesini içeren düzenlemeye ilişkin şu sözleri kaydetti: “İldeki başkan yardımcısı ve uzman pozisyonunun başhekim teklifiyle gerçekleşmesi, kamuda liyakat ve kariyer ilkesine aykırıdır. Neden bir hastanedeki yöneticilerin kim tarafından belirleneceği bir kişiye, başhekime bırakılıyor? Bir başhekim, önü arkası belli olmayan bir yetkiyle donatılmamalıdır.”

Yalçınkaya, “Bazı kurumlar var ki yılda bir başhekim değişiyor. Öyle iller var ki bir sağlık müdürünün görev süresi 6 ayı geçmiyor. 6 ay ya da 1 yıl görev yapacak bir kişinin, o kurum için sözleşme imzalayacak kişileri belirlemesi ciddi sorunlar doğurabilir” ifadelerini kullandı.

TÜM KADROYU ŞEKİLLENDİRİYOR

Yalçınkaya, bu düzenlemeyle birlikte siyasi parti teşkilatlarının atamalarda daha fazla etkili olacağının altını çizerken, “Bakanlık nezdinde olacak atamalarda yerel siyasi teşkilatlar çok etkili olmuyor. Ancak bir ilçede en yetkili kişi olan siyasi parti ilçe başkanı, bir başhekim üzerinden tüm kadroyu şekillendirebiliyor. Kadroyu belirleyen, talep eden ve onaylayan da sözleşme üzerinden görev yapıyor” diye konuştu. Ayrıca, Yalçınkaya şunları ekledi: “Devletin asli ve süreklilik gerektiren hizmetleri, sözleşme statüsü üzerinden yerine getirilemez. Hem gereğinden fazla kadro tanımlanması nedeniyle bütçe israfı yaşanıyor hem de atamada etkili olan odağa biat kültürü gelişiyor. Bu durum, dışarıdan hizmet alımından hizmet sunumuna kadar birçok alanda ayrıcalıkların kazanılmasına yol açıyor.”

SES YETKİ HAKKINI KAZANDI

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, İzmir’de Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aylardır sürdürdüğü yetki mücadelesini sonunda elde etti. Bu başarı, sağlık emekçilerinin hakları için atılan önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin