Sağlık Alanında Sorunları Çözemezken Yeni Krizlere Yol Açan İktidar Projeleri

featured

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Proje

Sağlık Bakanlığı, 81 ilde salgınla mücadele amacıyla yeni projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, 150’den fazla bağımsız bölümü bulunan sitelerde mini hastane ya da sağlık odası zorunlu hale getirilecek. Projenin uygulanmasıyla birlikte, salgın hastalıkların yayılmasının önüne geçilmesi, yaşlıların daha rahat hizmet alması ve trafik yoğunluğunun azaltılması gibi birçok avantaj sağlanacağı ifade ediliyor. Bakan Kemal Memişoğlu’nun, projenin hayata geçirilmesi için gerekli talimatları verdiği bildiriliyor. Böylece, bu sağlık birimlerinin sitelerin içinde Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilmesi planlanıyor.

Mini hastanelerde, tansiyon ölçümleri, düzenli enjeksiyonlar, yaralanmalar ve bulaşıcı hastalıkların etkilerinin asgari düzeye indirilmesi gibi çeşitli sağlık hizmetlerinin sunulabileceği savunuluyor.

Uzmanlardan Uyarılar

Ancak, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiği bir dönemde, sağlık birimlerini daha da parçalayarak yeni düzenlemeler yapmanın doğru olmayacağına dikkat çeken aile hekimleri, yeni projeyle sağlık sisteminin daha karmaşık hale geleceğini belirtiyor. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Derya Mengücük, bu durumun birinci basamağı dağınık hale getirebileceğini vurguladı. Özellikle bebek, çocuk ve gebe takiplerinin tek hekim tarafından yürütüldüğünü ifade eden Mengücük, “Böyle bir durum, kontrolü güçleştirir ve bu da halk sağlığı açısından ciddi sorunlar yaratabilir. Elimizde zaten her mahallede aile sağlığı merkezleri (ASM) mevcutken, site yönetimlerine ayrı bir sağlık birimi oluşturmanın mantığı yok” şeklinde konuştu.

Mengücük, bu tür bir projenin özel sektörün devreye girmesine neden olabileceğini de belirtti: “Tahminim, bunu şahıslara bırakamayacakları için muhtemelen özel sektör bu işe el atar. Bu da sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesiyle yeni sorunlara yol açabilir. Eğer bu kadroları bakanlık temin edip istihdam edecekse, bu durum oldukça zor olur. Zira şu an ASM’lerde hekim, ebe ve hemşire sayısı yetersiz.”

Yetersiz çalışanla yeni birimler kurmanın mantıksız olduğunu dile getiren Mengücük, “İzmir’de ebe ve hemşiresiz çalışan birçok aile hekimi mevcut. Öncelikle aile hekimliğinde var olan eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir. Şu anda yüzde 30 oranında ebe ve hemşiresiz çalışan birimler mevcut” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin