Kromo-Magnifiye Endoskopi Yöntemi ile Erken Teşhis Fırsatları
Prof. Dr. Gökhan Kabaçam, kromo-magnifiye endoskopi yönteminin avantajlarını ve önemini vurguladı. Bu yöntem, karaciğer, pankreas, safra kesesi, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüs gibi organlarda meydana gelebilecek iltihabi, tümöral ve diğer birçok hastalığın erken teşhisinde büyük rol oynamaktadır. Kabaçam, bu teknikle, bu organlardaki hücrelerin kanserli olup olmadığını veya ileride kanser riski taşıyıp taşımadığını belirleme imkanı bulduklarını ifade etti.
Kabaçam, “Klasik endoskopi ve kolonoskopi yöntemlerine kıyasla kromo-magnifiye endoskopi, kanserli hücreleri çok daha net bir şekilde tespit ediyor. Bu yöntem sayesinde, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsakta bulunan prekanseröz (kansere dönüşebilen dokular) ve kanserli dokular çok erken evrede tespit edilmekte ve tedavi süreci hızlanmaktadır” dedi.
50 Yaşından Sonra Dikkat
Türkiye’de yapılan son istatistiklere göre her 29 kişiden birinin kolon (kalın bağırsak) kanserine yakalandığını belirten Kabaçam, bu hastalığın genellikle 10 yıllık bir gelişim sürecine sahip olduğunu vurguladı. Özellikle 50 yaşından sonra, gizli kan araştırması yapılmasını önerdiklerini açıkladı. Kabaçam, “Gastrointestinal kanal içindeki organlardan kaynaklanan rahatsızlıklarda, risk profiline bakarak gerekli durumlarda endoskopi ve kolonoskopi yöntemlerini tavsiye ediyoruz. Riskli belirtiler arasında tedaviyle düzelmeyen şikayetler, ailede kanser öyküsü, kilo kaybı, kansızlık, kanama, bulantı-kusma ve yutma güçlüğü gibi durumlar sıralanabilir” dedi.
Tespit Edilemeyen Tümörleri Ortaya Çıkarıyor
Dünya Sağlık Örgütü ve Gastroenteroloji/Onkoloji Dernekleri, 45 yaşını geçmiş her sağlıklı bireyde, belirtiler ve şikayetler olmasa bile düzenli tarama programlarına başlanmasını ve 10 yılda bir kromo-magnifiye endoskopi yapılmasını önerdiğini dile getiren Kabaçam, “Kromo-magnifiye işlemi sırasında, endoskop yardımıyla boyar madde gastrointestinal sistemin mukoza yüzeyine püskürtülüyor. Daha sonra bu bölgeler büyütmeli endoskopi ile yaklaşık 200 kat büyütülerek detaylı bir inceleme gerçekleştiriliyor. Boyalar farklı bölgelerde farklı şekillerde tepki veriyor, bu da doktorun kanserli veya prekanseröz alanları tespit etmesine olanak sağlıyor. Bu prosedürle, normal endoskopi ile tespit edilemeyen şüpheli lezyonlar, polipler veya tümörler ortaya çıkarılabiliyor” dedi.
Kanserleri Önlemek Mümkün
Kabaçam, “Bugün, kolon ve mide kanserlerinden binlerce insanımızı kaybediyoruz. Bu kanser türlerinde erken teşhisten çok daha fazlasını, yani ‘önlemeyi’ hedefliyoruz” diyerek yöntemin avantajlarını şöyle özetledi:
- Kanserli veya prekanseröz dokuların erken evrede tespit edilmesiyle müdahale edilebilir.
- Erken evre kanserlerde büyük ameliyatlara gerek kalmadan endoskopik tedaviler gerçekleştirilebilir, böylece organ kaybı önlenir.
- Hızlı işlem sağlanır ve hasta kısa sürede normal hayatına dönebilir.
- Ömür boyu diyet gereksinimini ortadan kaldırarak yaşam kalitesini korur.
Sağlık Bakanlığı’nın 2022 verilerine göre, günümüzde her 29 kişiden birinde kolon kanseri görülmektedir. 45 yaşından itibaren insanlarda sıkça poliplere rastlandığı için, kadın ve erkek herkesin özellikle 45 yaşından itibaren kolonoskopi ve endoskopi yaptırmasını ısrarla tavsiye ettiklerini belirten Kabaçam, “Önlenebilir hastalıklardan dolayı ölüm sayısının önüne geçmek istiyoruz. Kromo-magnifiye endoskopi yöntemiyle bu rutin işlemler daha kolay hale gelecek, ameliyat gerektirmeden tedavi şansı yakalanacak ve yaşam kaliteniz artmış bir şekilde sağlıklı bir hayat sürdürebileceksiniz” şeklinde konuştu.