Rahim Ağzı Kanseri ve Korunma Yöntemleri
Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Çankaya, rahim ağzı kanserinin kadınların en sık karşılaştığı kanser türleri arasında dördüncü sırada yer aldığını vurgulayarak, bu hastalıktan korunmanın önemine dikkat çekti. Dr. Çankaya, “Rahim ağzı kanserinden korunma stratejilerimiz üç temel aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama aşılamadır. İkinci aşama düzenli tarama testleridir, üçüncü aşama ise gerekli durumlarda tedavi yöntemleridir. Bu nedenle, tarama testlerimizi asla ihmal etmemeliyiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Sağlıklı Kadın, Sağlıklı Toplum
Dr. Çankaya, kadın sağlığının toplum sağlığı üzerindeki etkisini vurgulayarak, “Bir kadının ruhsal ve fiziksel sağlığı yalnızca kendisini değil, aynı zamanda genel toplum refahını da doğrudan etkiler” dedi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, kadın sağlığının önemine dikkat çeken Çankaya, özellikle rahim ağzı kanseri taramalarının hayati önemini vurguladı.
Smear Testi Ne Zaman ve Nerelerde Yapılmalı?
Dr. Çankaya, smear testlerinin ilk cinsel aktivitenin başlamasından bir yıl sonra ve 21-65 yaşları arasında her üç yılda bir yapılması gerektiğini belirtti. “Eğer HPV testi ile birlikte uygulanıyorsa, 30 yaşından itibaren beş yılda bir yapılması yeterlidir. 65 yaş üstü kadınlar, eğer üç tane normal sonuç almışlarsa, tarama programından çıkarılabilirler” açıklamasında bulundu.
Dr. Çankaya, smear testlerinin Kadın Doğum Poliklinikleri, KETEM Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılabildiğini belirtti. Ayrıca, mobil KETEM araçlarının belirli aralıklarla ilçe, köy ve kasabalara giderek kadınlara bu testlerin yapılmasını sağladığını ifade etti. Kadınların tarama testlerini asla ihmal etmemeleri gerektiğinin altını çizen Çankaya, kansere karşı etkili tarama yöntemlerinin mevcut olduğunu da vurguladı. Meme ve kolorektal kanser taramalarının da KETEM’lerde ücretsiz olarak gerçekleştirilebileceğini ekledi.