Sonbahar ve Kış Mevsiminde Akciğer Hastalarına Dikkat!
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, sonbahar ve kış mevsimlerine girerken akciğer hastalarının dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Özellikle yaşlı bireyler ile kronik akciğer hastalarının ekstra korunma önlemleri alması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “En çok hastalık bulaştıranlar, genellikle en yakın çevremizdir. Torunlar, evlatlar, komşular, arkadaşlar ve akrabalar. Hapşıran, öksüren, ateşi olan, gribal enfeksiyon veya solunum yolu enfeksiyonu bulguları gösteren kişilerle temas, hastalığı kapmanın en yaygın yollarından biridir. Bu nedenle riskli kişilerin kendilerini korumaları son derece önemli.” şeklinde konuştu.
Özellikle Yaşlı ve Kronik Hastalar Kendilerini Korumalı
Hastalıkların en çok, insanların yakın çevresindeki kişilerden bulaştığını ifade eden Prof. Dr. Tevfik Özlü, şu ifadeleri kullandı:
- “Mevsim itibarıyla artık güz mevsimine girmiş bulunuyoruz. Güz ve kış mevsimi, kronik akciğer hastaları için büyük riskler barındırıyor.
- Eylül ayından itibaren başlayarak mayıs ayına kadar solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğü bir döneme girmiş bulunuyoruz.”
- “Akciğer hastalığı olanların, özellikle astım, KOAH gibi kronik hastalıkları olanların bu mevsimde çok daha dikkatli olmaları gerekiyor.”
- “Enfeksiyonlara karşı kendilerini korumaları şart. Pandemi döneminden edindiğimiz bazı olumlu alışkanlıkları sürdürmek de önemli.”
Prof. Dr. Özlü, yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerin bulaşmayı engellemek için kendilerini korumaları gerektiğini vurguladı. “En çok hastalık bulaştıranlar, en yakınlarımızdır. Bu nedenle hapşıran, öksüren, ateşi olan kişilerle görüşmekten ve onlarla temastan kaçınmak önemlidir. Riskli kişilerin korunması da hepimizin sorumluluğudur. En sevdiğimiz insanlar bile hasta olduğunda, onlarla yakın temasta bulunmaktan kaçınmalıyız. Eğer girmemiz gerekiyorsa, hasta olan kişinin maske takması gerekir.”
Aşılara Dikkat Edilmesi Gerekiyor
Kışa hazırlık sürecinde grip ve zatürre aşılarının yapılmasının önemine değinen Prof. Dr. Özlü, “Ayrıca el hijyeni de oldukça mühim. Dokunduğumuz yüzeylerde virüslerin bulunabileceğini unutmamalıyız. Ortak alanları kullanırken ellerimizi dezenfekte etmek şart.” dedi.
Havalandırmanın da önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, “Kalabalık ve yeterli hava sirkülasyonu olmayan alanlarda uzun süre kalmaktan kaçınmalıyız. İnsanlarla aramızda mesafeyi korumak da elzem.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Özlü, aşıların öneminin arttığını vurgulayarak, “Grip aşısı sezonu başlamış durumda. Grip aşıları her yıl yenileniyor. Geçen yıl aşı yaptırmış olsanız bile, bu yıl yeni çıkan aşı ile tekrar aşılanmalısınız. Zatürre aşısını daha önce yaptırmadıysanız, onu yaptırmanız da faydalıdır. Kışa hazırlanmak, akciğer sağlığınızı korumak için kritik bir adım.” dedi. Ayrıca, 65 yaş üzerindeki bireyler ile kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlara aşı önerildiğine dikkat çekti.