Prof. Dr. Şenol’dan Kış Ayları İçin COVID-19 Vakalarında Artış Uyarısı

featured

COVID-19 Salgını: Kış Dalgasına Karşı Uyarılar Devam Ediyor

COVID-19 salgını, kış mevsimiyle birlikte yeni bir dalga riski taşırken, uzmanlar halkı bu konuda bilgilendirmeye devam ediyor. Hastanelerde Covid kaynaklı zatürre vakalarının artış göstermesi, sağlık profesyonellerini endişelendirmekte. Uzmanlar, yeni varyantlara karşı aşıların ve tedavi ilaçlarının bir an önce Türkiye’ye getirilmesini talep ediyor.

Zatürre aşısının eczanelerde yaklaşık 1700 TL civarında bir ücretle temin edilebildiği belirtiliyor. Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, çalışanlar arasında COVID-19 tespitlerinin başlamış olduğuna dikkat çekerek, “COVID tespiti konusunda aktif bir tarama yapılmadığı için mevcut durum hakkında net bir bilgiye sahip değiliz. Önceki dönemlere göre ne kadar artış olduğunu söylemekte zorlanıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Şenol, “Sadece ihtiyaç duyulan durumlarda daha fazla test yapıldığında COVID-19 pozitifliği tespit ediliyor. Zatürre tanısıyla yatırdığımız hastalarda COVID-19 vakalarının da görülmesi, bu hastalığın seyrine COVID’in eşlik ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de, COVID-19 olgu kaydı ve aktif tarama yapılmaması, durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Şenol, “ABD, hastane yatışlarındaki COVID tanılarının raporlanmasını zorunlu kıldı. Ancak Türkiye’de böyle bir zorunluluk olmadığı için resmi verilere ulaşamıyoruz. Sadece sahada çalışan sağlık profesyonellerinden elde ettiğimiz verilerle durumu değerlendirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şenol, “Mevcut aşıların yeni varyantlar üzerinde etkisi yok. Yeni varyantlara özel aşılar mevcut, fakat bu aşılar şu an Türkiye’de yok. Ayrıca standart tedavi ilaçları da bulunmuyor. Avustralya’da yaşanan kış dalgası gibi bir durumla aşısız ve ilaçsız karşılaşmak, önleyebileceğimiz COVID-19 vakalarından kaynaklanacak gereksiz ölümler ve salgınlar anlamına geliyor” uyarısında bulundu.

COVID-19 tanısı konulan kanser hastalarının tedavi süreçlerinin de aksadığına dikkat çeken Şenol, bu durumun sağlık sisteminin karmaşık yapısını daha da zorladığını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 vakalarına ilişkin son durum raporunda, Temmuz ayı sonunda pozitiflik oranının yüzde 13 seviyesine ulaştığını bildirmişti. Cumhuriyet gazetesi, geçen ay Türkiye’de COVID-19 vakalarının alarm verdiğini gündeme getirmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin