Parvovirüs B19, yaygın olarak çocuklarda görülen beşinci hastalık olarak bilinir. Tokatlanmış yanak sendromu olarak da adlandırılan bu hastalık, yaz aylarında artış göstermektedir. İKÇÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener’e göre, Parvovirüs B19, çocuk çağı hastalıkları arasında en sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Hastalık genellikle okul çağındaki çocuklarda görülür ve her 4 ila 7 yılda bir salgına neden olabilir.
Belirtileri Nelerdir?
Prof. Dr. Şener’e göre, Parvovirüs B19 enfeksiyonu genellikle yüksek ateş, döküntüler, boğaz ağrısı, yan ağrısı, eklem ağrıları ve kas ağrıları ile başlar. Hastalığın üçüncü gününde yüzde hiperemi ile karakterize edilen kızarıklık ortaya çıkar, bu durum hastanın yüzüne tokat yemiş gibi bir görünüm kazandırabilir.
Risk Grupları ve Önlemler
Parvovirüs B19, genellikle çocuklarda hafif seyirli bir hastalık olmasına rağmen hamileler ve organ nakli olanlar için risk oluşturabilir. Prof. Dr. Şener, hamilelerin ve organ nakli yapılan hastaların bu virüsü bulaştıran çocuklardan uzak durmaları gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca, hastalığın diğer çocukluk çağı enfeksiyonları ile karıştırılmaması ve doğru tanı konulması önemlidir.