Okul Hastalıklarından Korunmanın Anahtarı: Etkili El Hijyeni Uygulamaları

featured

Okulların Açılması ve Çocukları Hastalıklardan Koruma Yöntemleri

Yeni eğitim döneminin başlamasıyla birlikte, velilerin en büyük endişelerinden biri de çocuklarını hastalıklardan korumak. Medicana Sağlık Grubu’ndan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Alper Aykanat, bu konuda önemli bilgiler ve ipuçları sunuyor. El hijyeninin hastalıklardan korunmada kritik bir rol oynadığını belirten Dr. Aykanat, “Kişinin günlük yaşamındaki her türlü etkileşimde en çok mikroorganizmayı taşıyan yerlerin başında eller gelir. Bu durum, kalabalık ortamlarda, özellikle okullarda, daha da önem kazanır. El hijyenine özen gösterilmediğinde, çocuklar, erişkinlere göre daha zayıf olan vücut dirençleri nedeniyle, grip, Hepatit A ve bağırsak enfeksiyonları gibi bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalabilirler.” dedi.

Dr. Aykanat, temiz görünen ellerde bile hastalık yapıcı binlerce mikroorganizmanın bulunabileceğini vurgulayarak, “Grip, sarılık, ishal gibi etkenler ve bağırsak parazitleri, eller aracılığıyla ağıza ve oradan da vücuda yayılabilir. Çocukların vücut dirençleri daha zayıf olduğu için hastalıklara daha kolay yakalanabilirler. Bu nedenle, özellikle tuvalet sonrası ellerin yeterince yıkanmaması ya da okulda çocuklar arasında silgi ve kalem gibi eşyaların paylaşımı, mikropların transferine yol açabilir. Öksürme ve hapşırma sırasında bu eşyalarla bulaşan mikroplar, eller aracılığıyla vücuda girerek hastalıklara sebep olabilir.” ifadelerini kullandı.

“HASTALIKLARDAN KORUNMADA EN İYİ, EN ETKİLİ VE EN UCUZ YÖNTEM İSE EL YIKAMADIR”

Çocukluk döneminde temizlik bilincinin oluşturulmasının önemine de dikkat çeken Uzm. Dr. Aykanat, “Özellikle çocukluk döneminde temizlik bilinci kazandırmak büyük bir önem taşır. Çocuklara hastalıkların nasıl bulaştığı anlatılmalı ve korunmanın en önemli yöntemi olan bireysel temizlik alışkanlıkları öğretilmelidir. El yıkamanın önemi özellikle vurgulanmalıdır. Birçok enfeksiyon hastalığının önlenmesinde kişisel temizlik alışkanlıkları kritik bir rol oynar. Mikropların bulaşma riskini azaltmak için ellerin sık sık yıkanması gerekmektedir. Kişisel hijyen, bireyin sağlığını korumak için yaptığı öz bakım uygulamalarını kapsar. Küçük yaşlardan itibaren çocuklarda el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi, önemli hastalıklardan korunmada oldukça etkilidir.” şeklinde konuştu.

ELLER NASIL YIKANMALI?

Ellerin doğru bir şekilde yıkanması hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Aykanat, şu adımları öneriyor:

  • Eller ılık su ile ıslatılır.
  • Sabun, ellerin tüm yüzeylerine iyice dağıtılır ve köpürtülür.
  • Bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri en az 1 dakika boyunca kuvvetlice ovulur.
  • Eller iyice durulanır.
  • Özellikle halka açık ve kalabalık yerlerde, tek kullanımlık havlu kağıt ile eller kurulanır.
  • Kurulama sırasında kullanılan kağıt havlu ile musluk kapatılır ve kağıt, çöp kutusuna atılır.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin