Bahar mevsiminden yaz aylarına geçişin yaşandığı şu günlerde hastalıklar da artış gösterdi. Kas ağrıları, gribal enfeksiyonlar ve alerjilerin arttığı mevsim geçişlerinde, hastalıklardan korunmak için uykudan, beslenmeye, giyimden sosyal faktörlere kadar birçok önlem almak gerekiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, mevsim geçişlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bilgi verdi.
Akkoyunlu, mevsim geçişlerinden en çok etkilenecek kişileri belirterek, gençlerde uykusuzluk probleminin öne çıktığını söyledi. Kronik akciğer ve kalp rahatsızlığı olanların enfeksiyondan korunmaları gerektiğini vurguladı. Alerjisi veya kronik akciğer hastalığı bulunanlarda polenlerden toz taşınmasının etkisinin daha fazla olduğunu belirtti. Gribal enfeksiyonların çocuklarda daha sık görüldüğünü ve bu nedenle kreş ve okul çağındaki çocukların ve ebeveynlerinin daha fazla risk altında olduğunu ifade etti.
Sağlığı Korumak İçin Öneriler
Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için giyim, uyku ve dış ortamda alınacak önlemleri şu şekilde sıraladı: Hafif ve çıkartılabilir giysiler tercih edilmeli, uykuya daha fazla zaman ayrılmalı, tozlu ortamlardan kaçınılmalı, dışarıda fazla hareket edilmemeli ve mümkünse maske kullanılmalı. Polen mevsiminde alerjisi olanların dışarı çıkma saatlerine dikkat etmeleri ve gerekirse maske takmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, alerjisi olanların düzenli ilaç kullanmalarını önerdi.
Doç. Dr. Taha Can Tuman ise mevsim geçişlerinin hormonları etkileyerek ruhsal değişikliklere neden olduğunu ifade etti. Bu dönemin duygu durumu, bilişsel fonksiyonlar ve enerji düzeyinde etkileri olduğunu söyleyen Tuman, ışık miktarının artmasıyla birlikte vücutta melatonin düzeyinin düştüğünü ve serotonin düzeyinin arttığını belirtti. Tuman, bu dönemin belirtilerinden korunmak için güneş ışığından yararlanmayı, egzersiz yapmayı, dengeli beslenmeyi ve uyku düzenine dikkat etmeyi önerdi.
Doç. Dr. Tuman, mevsimsel depresyon öyküsü olanların daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, belirtilerin 2 haftadan uzun sürmesi durumunda bir ruh sağlığı profesyoneline danışılması gerektiğini söyledi.