Koruyucu Sağlık Hizmetleri ve Aşılamanın Önemi
Koruyucu sağlık hizmetlerinin temel adresinin birinci basamak sağlık kuruluşları olduğu vurgulandı. Bu bağlamda, bebeklerin aşılarının zamanında yapılması ve gebelik, bebek, çocuk izlemlerinin düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Yenidoğan döneminde karşılaşılabilecek hastalıklara yönelik erken tanı ve tedavi sağlayan tarama programları, bebek sağlığı açısından kritik bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, ailelerin bebeklerinin aşıları veya topuk kanı verme gibi uygulamaları ihmal etmemesi gerektiği belirtilmektedir.
Açıklamada, yetişkin toplumda ise hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalığı bulunan bireylerin kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılmasının gerekliliğine dikkat çekildi. Erken tanısı mümkün olan kanser türleri için uygun yaş gruplarındaki bireylerin tarama programlarına dahil edilmesi, sağlık hizmetlerinin etkinliğini artıracağı ifade edildi.
Artan çevre kirliliği ile birlikte çevre sağlığı sorunlarının da önem kazandığına dair bilgiler verildi. HASUDER, toplumun ve sağlık sistemlerinin afetlere karşı dirençliliğinin artırılması gerektiğini, ayrıca iklim krizinin neden olduğu ve olacağı sağlık sorunları için uyum planları geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Yoksulluk ve eşitsizlik konularına da değinilerek, bu sorunların çözümüne yönelik önlemler alınması yönünde çağrıda bulunuldu.
‘AŞI REDDİ TEHDİT’
İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gonca Keskindemirci, çocukluk dönemindeki aşı reddinin toplum sağlığını tehdit ettiğini ifade etti. Aşının mümkün olan en erken yaşta uygulanmasının önemine vurgu yapan Keskindemirci, “Aşılama, en etkili halk sağlığı uygulamalarından biridir. Çocuğun sağlığı için anne sütü ne kadar hayatiyse, aşılanma da o kadar kritiktir. Toplumun en az yüzde 97’sinin aşılanması gerektiği unutulmamalıdır. Aşılanma oranları, toplumsal bağışıklığı yüksek olan bir ülkede düşerse, bu durum enfeksiyon hastalıklarının toplum içinde daha fazla yayılmasına yol açar,” şeklinde konuştu.