Prostat Kanseri ve Erken Tanı Öneminin Vurgulanması
Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, prostat kanseri hastalığının kesin tanısının biyopsi ile konulduğunu belirtti. Damkacı, “Genel olarak erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabalarında prostat kanseri görülenlerin ise 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli olarak muayene olması, erken tanı konulması açısından büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.
“1 YILDA YAKLAŞIK 18 BİN KİŞİ PROSTAT KANSERİ TANISI ALMAKTADIR” açıklamasında bulunan Dr. Damkacı, “Prostat büyümesi, hiperplazi (BPH) olarak adlandırılmaktadır. BPH, bir kanser türü olmamakla birlikte, verdiği rahatsızlıklar nedeniyle bazen cerrahi müdahale gerektirebilir. Prostat kanserinde ise prostat bezinin içinde kanser hücreleri gözlemlenmektedir. Yaşlanma ile birlikte daha sık rastlanan prostat kanseri, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında yer almakta ve yüz binde 39,1 görülme sıklığı ile ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Her yıl yaklaşık 18 bin kişi prostat kanseri tanısı almaktadır.”
“HER 19 KİŞİDEN 1’İ PROSTAT KANSERİ RİSKİNDE” sözleriyle dikkat çeken Dr. Damkacı, her 19 kişiden birinin yaşamı boyunca prostat kanseri olma riski taşıdığını vurguladı. Sözlerine şöyle devam etti:
“Yapılan araştırmalara göre, bir erkeğin prostat kanserine yakalanma riskini etkileyebilecek birkaç önemli faktör mevcuttur:
- Yaş: Prostat kanseri riski, yaş ilerledikçe artmaktadır.
- Ailesel yatkınlık: Aile geçmişinde prostat kanseri olan bireylerin sayısı, risk faktörünü artırır.
- Diyet: Beslenme alışkanlıkları, prostat sağlığını etkileyebilir.
- Kimyasal maruziyetler: Bazı kimyasallara maruz kalma durumu, prostat kanseri riskini yükseltebilir.
Bu sorunların çoğu prostat kanseri ile ilişkili olmayabilir. Ancak, yukarıda belirtilen risk faktörlerine sahip bireylerin, prostat kanseri dışındaki durumların da neden olabileceği belirtilere dikkat etmeleri önemlidir. Örneğin, idrar yapma sorunları genellikle prostatın kanserli olmayan bir büyümesi olan iyi huylu prostat hiperplazisinden (BPH) kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, idrarla ilgili problemler yaşayan kişilerin, erken tanı ve tedavi için bir üroloji uzmanına başvurmaları son derece doğru bir yaklaşım olacaktır.”