Ekonomik Kriz Altında Velilerin Beslenme Çantası Düşünceleri
Günümüzde ekonomik krizle boğuşan aileler, çocukları için beslenme çantalarını nasıl dolduracaklarını düşünmekte zorlanıyor. Okul yönetimleri, anaokulu ve ilkokul öğrencilerine haftalık beslenme listeleri sunarak velilerin bu listeye uymalarını talep ediyor. Her okulda farklılık gösteren bu listeler, genel olarak benzer öğünleri içeriyor. Haftalık yemek listesine göre çocukların her gün yanında mutlaka içecek (meyve suyu, ayran, süt), kuruyemiş ve bir meyve bulundurmaları gerekiyor.
Bazı günlerde ev yapımı kek, tost, sandviç veya pankek gibi atıştırmalıklar, bazı günlerde ise patates haşlaması/kızartması, kahvaltılık veya simit-açma gibi yiyecekler getirilmesi isteniyor.
SAĞLIK ARTTIKÇA FİYAT ARTIYOR
Her gün çocukların beslenme çantasına eklenmesi gereken meyvelerin fiyatları, ailelerin bütçesini zorlayacak düzeyde. En uygun fiyatlarla, muzun ortalama fiyatı 80 lira, bir kilogram elma ve üzüm 50 lira, bir kilogram şeftali ise ortalama 40 lira olarak belirlenmiş durumda. Haftada bir veya iki gün beslenmeye konulan simit ve açma fiyatları ise yaklaşık 15 lira. Ayrıca, her gün çantada bulunması gereken ayran ve meyve suyu gibi içeceklerin zincir marketlerdeki ortalama fiyatları 7 liradan başlayıp 15 liraya kadar çıkabiliyor.
Ortalama kalitede bir kuruyemişin kilogram fiyatı ise en az 150 lira. Eğer bir beslenme çantasına, sağlıksız olmasına rağmen her gün bir poğaça, bir meyve, kuruyemiş ve bir içecek konulduğu varsayılırsa, haftalık maliyet en az 300 lirayı buluyor. Aylık olarak ise bir velinin cebinden en az 1200 lira çıkması gerekiyor. Beslenme çantasını çeşitlendirerek daha sağlıklı hale getirmek isteyen veliler için bu fiyatlar daha da artıyor.