Sigara ve Elektronik Sigara: Kansere Yol Açan Riskler
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, sigara ve elektronik sigaranın kanser üzerindeki olumsuz etkileri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bu ürünlerin özellikle akciğer kanseri riskini artırdığına dikkat çeken Sakin, elektronik sigaranın da geleneksel sigara kadar tehlikeli olduğunu vurguladı. Özellikle küçük hücreli akciğer kanserinin, tütün dumanına maruz kalmanın etkisiyle yüzde 90 oranında geliştiğini belirtti.
‘Elektronik Sigara Kullananlar, 10 Yıl Daha Genç Yaşta Kanser Riski İle Karşılaşabiliyor’
Doç. Dr. Sakin, duman çıkaran tüm cihaz ve ürünlerin kanserojen olduğunu ifade ederek, “Sigara ve elektronik sigara, kanserojen ürünlerdir ve kansere yol açma potansiyeline sahiptir. Özellikle akciğer kanseri, sigara ve tütün dumanına maruz kalma ile doğrudan ilişkilidir. Küçük hücreli akciğer kanseri, yüzde 90 oranında tütün dumanı ile bağlantılı olarak gelişmektedir. Elektronik sigara kullanımının giderek yaygınlaştığını görmekteyiz. Bu tür ürünler, sigarayı bırakma amacıyla piyasaya sürülmüş olsalar da, içeriklerindeki aromalar ve kimyasal maddeler nedeniyle gençler arasında popüler hale gelmiştir. Yapılan geriye dönük çalışmalar, elektronik sigaraların da sigara kadar kansere sebep olduğunu, hatta bu ürünlerin daha erken yaşta akciğer kanserine yol açabileceğini göstermektedir. Elektronik sigara kullanan bireyler, 10 yıl daha genç yaşta kanser riski ile karşı karşıya kalabiliyor” şeklinde konuştu.
‘Her Türlü Duman Çıkaran Tütün Ürününden Uzak Durmalıyız’
Doç. Dr. Sakin, elektronik sigara kullanan gençlerin yaklaşık %50’sinin normal sigaraya geçiş yaptığını belirterek, “Bu durum, hem sigara hem de elektronik sigara kullanımının kanser riskini artıran ciddi bir tehdit oluşturduğunu göstermektedir. Elektronik sigara, sigaraya kıyasla daha tehlikeli olup, daha erken yaşta kansere neden olabilmektedir. Bu nedenle, her türlü duman çıkaran tütün ürünü ve tütün mamulünden kesinlikle uzak durmalıyız. Sigaraya devam etmek, riskleri azaltmaya yardımcı olsa da, sigara içen bireylerin vücutlarının tamamen iyileşmesi uzun bir süreç alır ve riskler yıllar boyunca devam eder. Sigarayı bırakmak, riski azaltmasına rağmen, ilerleyen yıllarda genç yaşta kanser vakalarının artışını görebiliriz” dedi.