Duygusal Yeme Davranışı ve Başa Çıkma Yöntemleri

featured

Çoğu insan, bazen duygusal nedenlerle yeme isteği duyabilir. Bu durum, zamanla psikolojik açlık olarak adlandırılan duygusal yeme davranışına dönüşebilir ve obezite riskini artırabilir. Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Feriha Kaşifoğlu ve Uzman Diyetisyen Fatoş Nadiroğlu, duygusal yeme davranışını tanımak ve başa çıkmak için önerilerde bulundu.

  • Duygusal açlığın fiziksel açlıktan farklı olduğunu belirten Uzm. Dyt. Nadiroğlu, duygusal açlık aniden gelir ve genellikle tatlı veya abur cubur gibi belirli yiyeceklere yönelik isteklerle kendini gösterir.
  • Uzm. Psk. Kaşifoğlu ise duygusal yeme davranışının stres, üzüntü, öfke gibi duygularla ilişkili olduğunu ve bu durumun çeşitli etkenlerle tetiklenebileceğini vurguladı.
  • Bireyin yeme isteğinin nedenini belirlemesi için kendine beş soru sorabileceğini belirten Uzm. Psk. Kaşifoğlu, duygusal açlığı doğru bir şekilde tanımlamanın önemli olduğunu ifade etti.
  • Duygusal yeme davranışını yönetmek için duygusal tetikleyicileri azaltmanın önemli olduğunu belirten Uzm. Psk. Kaşifoğlu, stres, yalnızlık gibi duygusal durumlarla başa çıkmanın alternatif yollarını aramayı önerdi.
  • Uzm. Dyt. Nadiroğlu, sağlıklı atıştırmalıklar tercih etmenin, yeme alışkanlıklarını düzenlemenin ve öğünleri planlamanın duygusal yeme davranışını kontrol altında tutmada yardımcı olabileceğini belirtti.

Bireylerin duygusal yeme davranışını tanıyarak daha sağlıklı alışkanlıklar edinmeleri ve gerektiğinde profesyonel destek almaktan çekinmemeleri, daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin