Düşük Kalori Diyeti ve Tedavi Yöntemleri
Uzmanlar, düşük kalori diyetlerine başlamadan önce mutlaka doktor tavsiyesi alınması gerektiğini vurguluyor. BBC Sağlık Editörü Michelle Roberts’ın haberine göre, NHS (Ulusal Sağlık Servisi), Tip 2 diyabet hastalarını günde 900 kaloriyi aşmayan bir sıvı diyet ile tedavi etmek amacıyla özel bir program başlattı. Bu programda hastalar, birkaç ay boyunca yalnızca sıvı mama, çorba ve öğün yerine geçen özel barlar ile besleniyorlar. Ardından kademeli olarak sağlıklı katı gıdalara geçiş yapıyorlar.
Lancet dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, NHS, başlangıçta yüzlerce katılımcıdan bu bir yıllık diyet programını tamamlamalarını istedi. Diyeti uygulayan her üç katılımcıdan biri, yaklaşık 16 kilo vermeyi başardı ve hastalıklarında belirgin bir gerileme (remisyon) görüldü. Ancak, bu tedavinin en zorlu kısmının, katılımcıların bu sıkı diyete gün be gün sadık kalabilmesi olduğu belirtiliyor. Diyabet kontrol altına alınmadığında ise, birçok ciddi sağlık sorunu ortaya çıkabilir; bu durum gözler ve sinirlerde de hasara neden olabiliyor.
Oxford Üniversitesi’nde diyet ve obezite üzerine çalışan Dr. Nerys Astbury, “Gerilemenin ne kadar süreceğini ve gelecekte diyabetin yeniden ortaya çıkma riskini nasıl etkileyeceğini kesin olarak bilmiyoruz. Ancak, tüm hasta gruplarında, özellikle de Tip 2 diyabet hastalarında kilo vermenin sağlık üzerinde büyük bir olumlu etkisi olduğunu biliyoruz,” diyor.
Tip 2 Diyabet Nedir? Kilo Vermenin Önemi
Tip 2 diyabet, kandaki şeker (glikoz) seviyesinin aşırı yükselmesiyle ortaya çıkan yaygın bir hastalıktır. Vücut, kan şekerini düzenleyen insülin hormonunu yeterince üretemediğinde veya üretilen insülini etkin bir şekilde kullanamadığında bu hastalık gelişir. Obezite, bu hastalığın bazı durumlarda tetikleyici bir faktör olarak ortaya çıkabilmektedir; çünkü aşırı kilolu bireylerde yağ, insülin üreten pankreas organında fazla birikim yapabilir. Kilo kaybı, bu süreci geriye çevirebilir.
Otoimmün bir hastalık olan Tip 1 diyabette ise aşırı kilo, hastalığın ortaya çıkmasında bir etken değildir.
Tip 2 Diyabet Tedavi Süreci
Hastalar, NHS’in masraflarını tamamen karşıladığı diyet programına herhangi bir ücret ödemeden katılabiliyorlar. Program kapsamında, bireylere diyet ve egzersiz tavsiyelerinin verildiği randevular düzenleniyor ve aile doktorları hastaların düzenli takibini yapıyor. Uzmanlar, katılımcıların bu rejime harfiyen uymaları durumunda programın çok sayıda insanın yaşamını olumlu yönde değiştirebileceğini belirtiyor.
Diyet programına katılım için bazı kriterler bulunmaktadır:
- 18-65 yaş aralığında olmak.
- Son altı yıl içinde Tip 2 diyabet teşhisi almış olmak.
- Beyaz etnik gruplar için vücut kitle indeksi 27 kg/m²’nin üzerinde, siyahlar, Asya kökenliler ya da diğer etnik gruplar için ise 25 kg/m²’nin üzerinde olmak.