Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servis Sorumlusundan Önemli Uyarılar
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servis Sorumlusu ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı olan Prof. Dr. Çakır, kış mevsiminin yavaş yavaş yaklaştığını belirterek, bu dönemde henüz büyük bir salgının başlamadığını ifade etti. Havaların soğumasıyla birlikte toplu ve kapalı alanlarda bulunmanın artmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Çakır, “Bu yıl, herhangi bir salgın ortaya çıkmadan önce vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz,” dedi.
Çakır, salgın dönemlerinde acil servislerde yaşanan yoğunluğun hem diğer acil hizmetlerin aksamasına neden olduğunu hem de bulaşma riskini artırarak salgınların büyümesine zemin hazırladığını belirtti. Bu dönemde mevsimsel grip ve nezle gibi hastalıkların yaygınlaşmasının beklendiğini aktaran Çakır, “Grip ve nezle durumunda, mümkün olduğunca evde dinlenmek ve basit ağrı kesicilerle tedavi olmak yeterlidir,” ifadelerini kullandı.
Çakır, grip olan bireylerin acil servise başvurmasının gereksiz olduğunu ve serum almanın şart olmadığını vurgulayarak, “Evde içilen ıhlamur gibi sıvılarla vücudun kaybettiği sıvının geri kazanılması ve ağrı kesici kullanımıyla, hastanede geçirilen zamanın ve bulaşma riskinin azaltılabileceğini” ifade etti. Bu nedenle, vatandaşların bu dönemde evde gerekli tedbirleri alarak süreci geçirmeleri gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Çakır, Kovid-19 salgını sürecinde olduğu gibi, maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması durumunda solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu belirtti. “Zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlardan kaçınılması ve el temizliğine dikkat edilmesi önemlidir,” diyen Çakır, “Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyarak bu kışı mümkün olduğunca az hastalıkla geçirmeye çalışmalıyız,” şeklinde konuştu.
Griple Acil Servis Başvurusu Sorunu
Prof. Dr. Çakır, “Griple acil servislere başvurmak maalesef yaygın bir alışkanlık haline geldi,” diyerek, Avrupa’da grip şikayetleriyle hastaneye giden hastaların genellikle evlerine gönderilip dinlenmelerinin istendiğini dile getirdi. “Bizde ise grip hastalığını hastanede geçirmek ve serum almak yaygın bir uygulama haline geldi,” diyen Çakır, serumun gerekli olduğu durumların sınırlı olduğunu ve bu konuda hekim kararının önemli olduğunu vurguladı.
Grip nedeniyle hastaneye başvurmanın, başka bulaşıcı hastalıkların bulaşma riskini artırdığını belirten Çakır, grip döneminde acil servise gitmek yerine evde istirahat etmenin daha sağlıklı bir tercih olduğunu ifade etti. Ayrıca, 65 yaş üstü kronik hastalıkları bulunan bireyler ile kalp ve kanser hastalığı gibi özel gruptaki kişilerin, doktor önerisiyle grip aşısını yaptırmalarını tavsiye etti.