Erken Ergenlik Nedir?
Prof. Dr. Gülay Karagüzel, erken ergenlik tanımlamasının son derece kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Ailelerin, çocukları normal ergenlik yaşlarına ulaştıklarında bile erken ergenlik endişesiyle uzmanlara başvurduklarına dikkat çeken Karagüzel, “Çocuğun yaşına ve cinsiyetine göre erken ergenlik kriterlerimiz mevcut. Kız çocuklarında ergenlik belirtileri 8 yaşından önce, erkek çocuklarında ise 9 yaşından önce başlarsa, endokrinoloji kliniğinde kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Bu değerlendirme sırasında ergenlik sürecinin hızını da göz önünde bulunduruyoruz” şeklinde ifade etti.
Erken Ergenlik Belirtileri
Karagüzel, çocuklarda görülen ergenlik belirtilerine dair önemli noktalara değinerek şöyle devam etti:
- Kız çocuklarında: Meme büyümesi, genital bölgede veya koltuk altında kıllanma, erişkine özgü ter kokusu ve büyüme sıçramasının beklenenden önce başlaması gibi bulgular.
- Erkek çocuklarında: Ter kokusu, büyüme hızında artış, genital bölgede ve koltuk altında kıllanma, ayrıca genital organlarda büyüme gibi temel ergenlik belirtileri gözlemlenebilir.
Erken Ergenlik Tanısı ve Riskleri
Erken ergenlik tanısının gecikmesi durumunda boy kısalığı riski taşıdığını belirten Karagüzel, “Erken ergenlik tanısı koyarken çocuğun boy yaşı ve kemik yaşını da değerlendirmekteyiz. Cinsiyet hormonlarının etkisiyle kemik olgunlaşması hızlanır ve tüm bu faktörleri bir arada değerlendirerek erken ergenlik tanısını netleştiriyoruz” dedi.
Beslenmenin Önemi
“Sağlıklı, dengeli ve doğal beslenme ergenliğin normal seyrinde gitmesi için kritik bir faktördür.” Prof. Dr. Gülay Karagüzel, erken ergenliğe yol açan nedenleri sıralayarak sözlerine devam etti:
- Kötü beslenme ve işlenmiş gıdalar, hormonal bozucular içerebilmektedir ve bu durum ergenliği tetikleyebilir.
- Dolayısıyla, ergenliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için mümkün olduğunca sağlıklı, dengeli ve doğal beslenmeye öncelik verilmelidir.
Erken Ergenlik Tedavisi
Erken ergenlik durumunda uygulanan tedavi yöntemlerine de değinen Karagüzel, “Erken ergenliğin kaynağına yönelik tedavi uyguluyoruz. Eğer sorun beyindeki hormon merkezi ile ilişkiliyse, tedavi genellikle ayda bir veya üç ayda bir yapılan iğne tedavisi şeklinde olmaktadır. Ayrıca, çocuğun üreme organlarıyla ya da vücudun başka bölgelerinde hormon salgılayan bir kitle ile ilgili bir sorun varsa, buna özgü bir tedavi seçimi gerçekleştirmekteyiz” şeklinde belirtti.
Erken Ergenliği Önlemek İçin Tavsiyeler
Prof. Dr. Gülay Karagüzel, erken ergenliği önlemek ve ergenlik bozukluklarından kaçınmak için bazı önerilerde bulundu:
- Sağlıklı, dengeli ve doğal gıdaların tercih edilmesi önemlidir.
- Evde hazırlanan doğal gıdaların tüketimi, hormonal bozucular içeren abur cuburların ve işlenmiş gıdaların tüketiminden kaçınılması gerekmektedir.
- Obezite, ergenlik bozukluklarına yatkınlığı artıran bir faktördür. Bu nedenle, çocukların normal kiloda kalmalarını sağlamak için sağlıklı beslenmenin yanı sıra, düzenli spor yapmayı yaşam tarzı haline getirmek önemlidir.