Erektil Disfonksiyon ve Testosteron Tedavisi
Dünyada milyonlarca erkek, erektil disfonksiyon yani iktidarsızlık sorunuyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Bunun yanı sıra, cinsel isteksizlikten şikayet eden, cinsellikten uzak evliliklerde yaşayan birçok erkek de mevcut. İlaçlar, egzersiz programları ve terapiler genellikle etkili olmadığında, pek çok umutsuz bekâr ve evli çift, cinsel yaşamlarındaki eksiklikleri gidermek için testosteron tedavisine yöneliyor. Testosteron tedavisi (TRT), ‘testosteron eksikliği’ ya da ‘hipogonadizm’ tanısı konmuş erkekler için özel olarak geliştirilmiş bir tedavi yöntemidir. Testosteronun düzenli yapay enjeksiyonları, hastaların libido, cinsel işlev, doğurganlık ve ruh halleri üzerinde olumlu etkiler sağladığı iddia edilmektedir.
ARAŞTIRMALAR SOKAĞIN DOĞRULARINA ‘YANLIŞ’ DİYOR
Ancak, Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara tarafından yürütülen uluslararası bir araştırma ekibi, testosteronun cinsel istekteki rolüne dair çarpıcı gerçekleri ortaya koyan yeni bir çalışma yayımladı. Ne yazık ki, araştırmacılar testosteron seviyelerindeki dalgalanmalar ile erkek cinsel isteği arasında, özellikle uzun süreli ilişkilerde anlamlı bir bağlantı bulamadılar. Çalışmanın yazarları, bulgularının, testosteron seviyeleri normal aralıkta olan erkeklerde düşük cinsel istek tedavisi için testosteron reçetelerinin muhtemelen faydalı olmayacağına dair bir kanıt sunduğunu belirtti.
Çalışmanın Detayları
Çalışma, testosteron seviyeleri “normal” aralıkta olan 18-26 yaşları arasındaki 41 erkek üzerinde gerçekleştirildi. 31 günlük test süresi boyunca, katılımcılar günlük tükürük örnekleri verdiler ve cinsel istekleri ile flört çabaları hakkında kendi bildirimlerine dayanan anketlere katıldılar.
DÜZENLİ İLİŞKİDEKİ ERKEKLERİN TESTOSTERON SEVİYESİNDE DEĞİŞİKLİK OLMUYOR
Elde edilen veriler, yalnızca bekar erkeklerin potansiyel bir partnerle etkileşimde bulunduklarında daha yüksek testosteron ürettiklerini ortaya koydu. Bu durum, vücudun potansiyel bir eş için kendini hazırladığını ve diğer erkeklerle rekabet etme gereksinimini işaret ettiğini gösteriyor. Daha önce yapılan hayvan araştırmaları da, kuşların ve primatların diğer erkeklerle rekabete girdiklerinde testosteron seviyelerinin arttığını desteklemektedir. Ancak, test süresi boyunca eşleriyle düzenli etkileşimde bulunan kocalar ve erkek arkadaşlar, tipik erkek dürtülerine rağmen testosteron seviyelerinde herhangi bir değişiklik göstermediler.
“STANDART TESTOSTERON DOZU YETERLİ”
Araştırmacılar, “Bekar erkeklerin testosteron ve kortizol seviyeleri; partnerli erkeklere kıyasla anlamlı derecede daha yüksekti” diye ifade ettiler. Ancak, “partnerli erkeklerde daha yüksek cinsel istek eğilimleri” de gözlemlendi. Analizleri, partnerli erkeklerin bekar erkeklerle aynı seviyede ya da daha fazla cinsel isteğe sahip olduklarını ve yalnızca standart testosteron dozuna ihtiyaç duyduklarını gösterdi. Araştırmacılar, bu bulguların, erkeklerin cinsel isteklerinin yalnızca testosteronun belirli bir seviyesinin üzerine çıkmasıyla değişebileceği ve bu seviyenin ötesindeki testosteron değişikliklerinin isteği güvenilir bir şekilde etkilemediğini öne süren önceki araştırmaları doğruladığını belirttiler.