Cilt kanseri, cilt hücrelerinde anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyümeyle ortaya çıkan bir tür kanserdir. Melanom ve melanom dışı olmak üzere iki ana türü bulunmaktadır. Melanom dışı cilt kanseri genellikle Bazal Hücreli Karsinom (BCC) ve Skuamöz Hücreli Karsinom (cSCC) olarak adlandırılır.
Risk Faktörleri
- Vakaların yüzde 90’ından fazlası güneşten gelen ultraviyole radyasyona maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır.
- Solaryum da cilt kanseri riskini artırabilir.
- Güneşe maruz kalma, bronzlaşma, yaşlanan nüfus ve cilt kanseri tespitindeki iyileşme artışı risk faktörleri arasındadır.
Cilt Kanseri Belirtileri
Melanom dışı cilt kanserinde ciltte iyileşmeyen değişiklikler görülebilir. Pembe veya kırmızı sert lezyonlar, kabuklu veya pullu lezyonlar ve kanamalı lezyonlar şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir. Melanom belirtileri arasında koyu renkli, kanamaya meyilli lezyonlar daha sık gözlenir. Benlerin takibi önemlidir.
Korunma ve Önleme
- Gün ortasında güneşten uzak durun ve güneş koruyucu kullanın.
- Bronzlaşma ve solaryumdan kaçının.
- Güneş gözlüğü, şapka ve koruyucu giysiler kullanın.
- Güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçının ve D vitamini takviyeleri alın.
Cilt Kanseri Tedavisi
Cilt kanseri genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Radyasyon tedavisi, cilt kremleri ve fotodinamik terapi de kullanılabilir. İmmünoterapi ve hedefe yönelik tedavi ise tedavi seçenekleri arasında yer alır.
Melanom Tedavisi
Melanom tedavisinde cerrahi müdahale sıkça kullanılır. Ayrıca immünoterapi, hedefe yönelik tedavi, radyasyon tedavisi ve kemoterapi gibi yöntemler de uygulanabilir.