Fiziksel Aktivitenin Zihin Üzerindeki Etkileri
Son araştırmalar, orta ile yüksek yoğunluklu fiziksel aktivitenin, özellikle hem uzun hem de kısa süreli hafızanın geliştirilmesine önemli katkılarda bulunduğunu ortaya koymaktadır. Örneğin, sabah saatlerinde yapılan bir yürüyüş ya da öğle arasında gerçekleştirilen kısa süreli egzersizler, bir fincan kahveden daha etkili bir şekilde sizi canlandırabilir ve gün boyunca zihinsel netlik sağlayabilir. Araştırmacılar, 30 dakikalık orta-yüksek yoğunluklu fiziksel aktivitenin, epizodik ve çalışma hafızasında belirgin iyileşmelere yol açtığını, buna karşın 30 dakika daha fazla oturmanın çalışma hafızasında küçük bir düşüşe neden olduğunu belirttiler.
BEYİNDEKİ KİMYASAL SÜREÇLERİ TETİKLİYOR
Daily Mail’de yayımlanan bir habere göre, egzersiz sırasında vücut, daha fazla enerji üretimi gerçekleştirirken endorfin ve norepinefrin gibi kimyasallar salgılar. Bu maddeler, hem uyanıklığı artırıcı hem de daha pozitif bir ruh hali oluşturucu etkiye sahiptir. Araştırmalar, bu faydaların egzersiz sonrası 24 saate kadar devam edebileceğini göstermektedir. Çalışma, yaşları 50 ile 83 arasında değişen 76 yetişkin üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara sekiz gün boyunca fiziksel aktivite ve uyku düzenlerini izleyen cihazlar takılmıştır. Ayrıca, dikkat, hafıza, tepki süresi ve problem çözme becerilerini ölçmeye yönelik günlük bilişsel testler uygulanmıştır.
- Simge İptal Testi: Katılımcılar, belirli sembolleri tanımlamak için bir dizi sembol içinde arama yapmıştır.
- Resim Hatırlama Testi: Daha önce gösterilen resimleri hatırlamaya çalışmışlardır.
- Corsi Bloğu Testi: Vurgulanan kareleri sırasıyla hatırlamaları istenmiştir.
- Basit Tepki Süresi Testi: Bir uyarana ne kadar hızlı tepki verdikleri ölçülmüştür.
- İzleme Testi: Sayı ve harfleri sırasıyla birleştirmeleri istenmiştir.
Araştırmacılar, bir gün önceden yapılan 30 dakikalık orta-yüksek yoğunluklu fiziksel aktivitenin, uzun süreli hafıza ve çalışma hafızasında küçük ama önemli iyileşmeler sağladığını keşfetmişlerdir. Ayrıca, egzersizin ruh hali üzerindeki olumlu etkilerinin 24 saate kadar devam edebileceği, bazı durumlarda ise beyin taramalarında bu etkinin 48 saate kadar gözlemlenebileceği belirtilmiştir.
KAFEİNİN RİSKLERİ NELER?
Kafein, kalp hastalıkları, Parkinson ve Alzheimer gibi birçok rahatsızlığa karşı koruyucu etkileriyle bilinse de, aşırı tüketimin (günde 400 mg üzeri) kalp hızını ve kan basıncını artırabileceği, hatta hipertansiyon riskini artırabileceği ortaya konulmuştur. Buna karşın, egzersiz, ruh halini iyileştirme ve kaygıyı azaltma konusunda klinik olarak defalarca kanıtlanmıştır. Egzersiz, kafein yoksunluğunun yol açtığı halsizlik, sinirlilik ve “beyin bulanıklığı” gibi semptomlara karşı da etkili bir çözüm sunmaktadır.