Covid-19’un Etkileri ve Beyin Sağlığı Üzerine Araştırmalar
Ülkemize resmen 11 Mart 2020’de giren Covid-19, 2021’de aşılamaya geçilmesiyle birlikte, hem pandemi sürecinde hem de sonrasında birçok can aldı. Normalleşme sürecinin ardından, daha önce hayatımızda nadir rastladığımız ‘beyinde pıhtı atması’ vakaları, dikkat çeken oranlarla arttı. Bu durum, sağlık alanında yeni araştırmalara yol açtı.
İngiliz British Journal of Nutrition‘da yayımlanan bir araştırmaya göre, Çin’in önde gelen okullarından Guangxi Tıp Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda, haftada yalnızca bir kez acılı yemek tüketen bireylerin, nadiren ya da hiç baharatlı yemek yemeyenlere oranla ‘beyinde pıhtı atma’ (iskeemik felç) riski %13 oranında azalmaktadır. Ayrıca, haftada üç kez veya daha fazla acılı yemek tüketenlerin ise felç geçirme oranı %20 daha düşük olarak belirlenmiştir.
KALP HASTALIKLARI RİSKİ YÜZDE 26 DAHA DÜŞÜK
Yapılan araştırmalar acı biberin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini de ortaya koymuştur. 2020 yılında American Heart Association tarafından yayımlanan bir çalışmada, düzenli olarak baharatlı yemekler tüketen kişilerin, nadiren veya hiç baharatlı yemek yemeyenlere kıyasla kalp hastalığından ölüm riskinin %26 daha düşük olduğu bildirilmiştir.
DEMANSA KARŞI DOĞAL KORUYUCU
Ayrıca araştırmalar, düzenli olarak acı biber tüketen bireylerin demans riski ile ilgili olumlu sonuçlar elde edebileceğini öne sürmektedir. Örneğin, Kanada’da 2020 yılında fareler üzerinde yapılan bir deneyde, bu farelere kapsaisin (acı biberin aktif bileşeni) içeren yiyecekler verildiğinde, Alzheimer belirtileri ile ilişkili hafıza kaybı ve ruh hali değişimlerine neden olan amiloid plaklarının oluşumuna karşı koruma sağlandığı saptanmıştır. Translational Psychiatry dergisinde yayımlanan çalışmada, kapsaisinin plak oluşumunu engellemekle kalmayıp aynı zamanda beyindeki iltihaplanmayı da azalttığı ve bilişsel gerileme ile ilişkilendirilen bu durumu (demans) önlediği belirtilmiştir.