Aşırı Terleme ve Hiperhidroz: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

featured

Aşırı Terleme ve Hiperhidroz

Dr. Adem Özdemir, aşırı terlemenin bir hastalık belirtisi olup olmadığı konusunda önemli bilgiler paylaştı. Terlemenin, vücut ısısındaki artışa yanıt olarak gelişen doğal bir tepki olduğunu belirten Dr. Özdemir, “Sıcak ortamlar, fiziksel aktiviteler, endişe veya korku gibi durumlarda terlemek son derece normaldir. Ancak bu tür durumların dışında aşırı terleme meydana geliyorsa ve bu durum kişinin ruhsal sağlığını olumsuz etkiliyorsa, sosyal yaşamını kısıtlıyorsa, kıyafet seçiminde zorlanmasına yol açıyorsa ya da okul ve iş verimliliğini düşürüyorsa, tedavi edilmesi gerekebilir” dedi.

“Hiperhidroz Nadir Görülüyor”

Dermatoloji ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Özdemir, toplumda yaygın olarak görülen hiperhidroz hastalığının her yaş ve cinsiyetten bireyi etkileyebileceğini vurguladı. Hiperhidrozun, vücudun kısıtlı bir bölümünde veya birden fazla bölgede meydana gelebileceğini belirten Dr. Özdemir, bu durumu “sınırlı hiperhidroz” ve “yaygın hiperhidroz” olarak iki ana gruba ayırdı. Sınırlı hiperhidrozun en sık rastlanan tür olduğunu ve genellikle çocukluk ya da ergenlik döneminde başladığını ifade etti. “Bu türde genellikle avuç içleri, ayak tabanları, koltuk altları, saçlı deri ve boyun bölgeleri etkilenir. Terleme sürekli olarak devam edebilir ya da gerginlik, utanç ve heyecan gibi duygularla tetiklenebilir. Yaygın hiperhidroz ise vücudun her yerinde terleme artışı ile kendini gösterir. Bu durum, enfeksiyonlar, diyabet, tiroid bezinin aşırı çalışması gibi hormonal rahatsızlıklar, sinir hasarı, gut, obezite, menopoz ve bazı ilaçların yan etkileri gibi etkenlerle ortaya çıkabilir.” diye ekledi.

“Pamuklu Kumaşlar Rahatlık Sağlar”

Dr. Özdemir, terin aslında kokusuz bir sıvı olduğunu ancak aşırı terleme durumunda, özellikle ayak ve koltuk altındaki bakteri sayısının artabileceğini ve bunun sonucunda kötü koku oluşabileceğini belirtti. Hiperhidroz tanısının dermatologlar tarafından konulduğunu ve gerekirse bazı tetkiklerin yapılabileceğini ifade eden Dr. Özdemir, tedavi seçeneklerine de değindi:

  • Deri yüzeyine uygulanabilen ilaçlar,
  • İyontoforez tedavisi,
  • Botulinum toksin enjeksiyonları,
  • Cerrahi müdahaleler,
  • Ağız yoluyla alınan ilaçlar.

Dr. Özdemir, aşırı terleme ile başa çıkmak için pamuklu kumaştan (yüzde 100 pamuklu) iç çamaşırları giymenin son derece önemli olduğunu vurguladı. Pamuklu kumaşların teri emme özelliği sayesinde rahatlık sağladığını belirten Dr. Özdemir, sentetik olmayan, doğal ipliklerden üretilmiş, bol kesim kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, havalanan ayakkabılar giymek ve ayakkabı çıkarıldıktan sonra havalandırmak da büyük önem taşıyor. Ter emici özellikte yüzde 100 pamuklu çorap kullanmak, günlük çorap değişimi yapmak, monosodyum glutamat, kafein içeren gıdalardan, yoğun baharatlı yiyeceklerden ve alkol tüketiminden kaçınmak gerektiğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin