Antalya’da Nadir Görülen Bir Vakaya Şahitlik
Antalya’da yaşayan 20 yaşındaki D.Y., ergenlik döneminde regl görmediği için endişe içerisinde doktora başvurdu. Yapılan detaylı kontroller sonucunda, genç kadının dış genital organlarının normal bir şekilde geliştiği, ancak iç genital organlarının bulunmadığı anlaşılınca, D.Y.’ye Müllerian Agenezi teşhisi konuldu. Bu nadir hastalık, her 5 bin kişide 1 görülmekte ve kadınlarda rahim ile vajinanın eksikliği ile tanımlanmaktadır.
D.Y., yaklaşık 4 yıl boyunca farklı doktorlara başvurdu, ancak ameliyat olamayacağı bilgisiyle karşılaştı. Son olarak özel bir hastaneye yöneldiğinde, D.Y.’nin kontrollerini gerçekleştiren Doç. Dr. Ömer Ünal, hastasına umut verici bir haber sundu ve ameliyat olabileceğini belirtti.
Ameliyat Süreci ve Yeniden Doğuş
Doç. Dr. Ünal ve ekibi, kapalı yöntemle gerçekleştirdikleri ameliyatla D.Y.’ye karın zarından yeni bir vajina oluşturmayı başardılar. Ameliyat, yaklaşık 3 saat sürdü ve D.Y., sadece bir hafta içinde sağlığına kavuşarak taburcu edildi.
“Çok Nadir Yapılan Cinsel Organu Oluşturma Ameliyatı”
Doç. Dr. Ömer Ünal, bu tür ameliyatların ülkemizde son derece nadir gerçekleştirildiğini belirtti. “Bu operasyon, cinsel organ oluşturma ameliyatıdır ve ülkemizde oldukça ender şekilde uygulanmaktadır. Müllerian Agenezi hastalığı, kadınlarda rahim ve vajinanın yokluğu ile tanımlanıyor. Bu hastalık, tip-1 ve tip-2 olarak ikiye ayrılmakta. Tip-2, iskelet anormallikleri, sağırlık ve böbrek yokluğu gibi ek sorunlarla seyreden bir sendromdur. Biz, bu sendromu yaşayan hastalarda sağlıklı bir cinsel hayat sunmak amacıyla cinsel organ oluşturmaktayız” dedi.
Karın Zarından Vajina Oluşturma
Hastalığın tanısının genellikle zor olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ünal, “Hastamız, 4 ya da 5 yıl önce tanı almış ve birçok hastaneye başvurmuş ancak net bir sonuç elde edememişti. Yapılan muayenelerde vajina ve rahminin olmadığı tespit edilince Müllerian Agenezi hastalığı olduğu anlaşıldı. Ameliyatı planlayarak kapalı yöntemle yaklaşık 3 saatte gerçekleştirdik. Karın zarından vajina duvarı oluşturmak için flep denilen dokuları kaydırdık.”
Bununla birlikte, hastanın doğum yapma şansının bulunmadığını vurgulayan Doç. Dr. Ünal, “Bu sendromda vajina ve rahim birlikte bulunmuyor. Rahmi yeniden yapma şansımız yok. Ancak, ülkemizde daha önce denenen rahim nakli ile çocuk sahibi olma imkanı bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.