Ankara Tabip Odası, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın görevini Kemal Memişoğlu’na devretmesiyle ilgili yazılı bir basın açıklaması yayınladı. Oda, Fahrettin Koca döneminde sağlık politikalarının eleştirisini yaparak şu konulara değindi:
-
Fahrettin Koca Dönemi Değerlendirmesi:
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye sağlık sisteminde değişikliklere neden olmuştur. Ancak, önceki politikaların devamı niteliğinde olan neoliberal politikaları izlemiştir.
- Koca’nın göreve gelmesiyle Dünya Bankası’nın Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulanmış ve kamusal sağlık sistemi özel sektör mantığıyla yönetilmiştir.
-
Fahrettin Koca’nın Yanlış Sağlık Politikaları:
- COVID-19 pandemisine karşı sağlık çalışanlarının ve TTB’nin uyarılarını dikkate almamıştır.
- COVID-19’dan kaynaklı sağlık çalışanlarının kayıplarına ilişkin gerekli adımları atmamıştır.
- Veri akışında şeffaflık sağlayamamış ve sağlıkta şiddet konusunda etkin bir politika izleyememiştir.
- Asistan hekimlerin çalışma koşullarına ve eğitimine yeterince ilgi göstermemiştir.
- Halkın memnuniyet düzeyi düşmüş, emekli hekimlerin durumu iyileştirilmemiştir.
- Medipol Hastanesi’ne sağlanan teşvikler ve Ankara Tren Garı arazisinin tahsisi gibi konularda çelişkili durumlar yaşanmıştır.
-
Sağlık Sistemi İçin Öneriler:
- Çalışma ortamlarının şiddetten arındırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir.
- Hekimlerin maaşlarının emekliliğe yansıdığı tek kalemde maaş uygulanması önemlidir.
- Aile sağlığı merkezlerinde çalışanların vergi yükünün hafifletilmesi sağlanmalıdır.
- Acil servislerin etkinliği artırılmalı, sağlığa koruyucu bir bakış açısı benimsenmelidir.
Ankara Tabip Odası’nın açıklamasına göre, sağlık politikalarında yapılan yanlışlar ve önerilen çözüm yolları üzerinde durulmuştur. Sağlık sisteminin daha adil, şeffaf ve sağlık çalışanlarına saygı duyan bir yapıya kavuşturulması gerektiği vurgulanmıştır.