Esila Tüfekçi’nin Hatıra Sergisi Açıldı
Rize’de bir alışveriş merkezinde, Ankara’da kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gören ve 5,5 yıllık zorlu bir bekleyişin ardından kalp nakli olan ancak doktorların tüm çabalarına rağmen hayata tutunamayan 16 yaşındaki Esila Tüfekçi’nin kalp nakli sürecinde çizdiği resimlerden oluşan bir sergi açıldı.
Serginin açılışı, Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Şatıroğlu, Esila Tüfekçi’nin ailesi ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Esila’nın kalp beklediği 5,5 yıl boyunca çizdiği resimler ve bu resimlerin üzerindeki notlar, ziyaretçileri derinden etkiledi.
Ayrıca, serginin gerçekleştirildiği alanda bir organ bağışı standı da kurularak vatandaşlara organ bağışı hakkında bilgi verildi. Bu standın amacı, organ bağışının önemini vurgulamak ve toplumu bu konuda bilinçlendirmekti.
Esila Tüfekçi’nin Annesinin Açıklamaları
Esila’nın annesi Zeynep Tüfekçi, kızının hem kendisi hem de diğer organ bekleyen hastaların sesi olabilmek için resimler çizdiğini belirtti. Zeynep Tüfekçi, “Benim kızım 5,5 yıl boyunca kalp bekledi. Sonunda kalp geldi ama çok geç kalındı. Organ bağışının önemini birbirimize anlatmalıyız. Hepimizin başına gelebilir. Hastanede yattığı süre boyunca hep sesini duyurmak istedi. Bunun için resimler yaptı. Sadece kendisi için değil, kendisi gibi bekleyenlerin de sesi oldu. Bize yetişmedi, umarım başkalarına yetişir. Onun için mücadelemizi devam ettireceğiz” dedi.
Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe’nin Açıklamaları
Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, organ bağışı bekleyen hastaların umutsuz bekleyişlerine dikkat çekerek, “Ülkemizde 33 bin 500 kişi organ nakli bekliyor. Bu kişilerin tek derdi; uygun organın bulunması. En çok organ bekleyen hastalar ise, herkesin tahmin edebileceği gibi böbrek bekleyenlerdir. Yaklaşık 25 bin kişi böbrek nakli bekleyerek her gün diyalize girmek zorunda kalıyor. Ayrıca 2 bin 600 kişi karaciğer nakli bekliyor ve eğer organ bulamazlarsa hayatlarını kaybedecekler. Bin 477 kişi de kalp nakli bekliyor. Sonuç gerçekten dramatik” şeklinde konuştu.
Organ Nakli İstatistikleri ve Hedefler
Polat, Türkiye’de organ nakli oranlarına dair bilgiler vererek, “Avrupa’nın aksine, ülkemizde canlıdan canlıya nakillerin oranı daha yüksektir. Ülkemizde yüzde 70 oranında canlıdan canlıya nakil yapılırken, yüzde 30 oranında kadavradan nakil gerçekleştirilmektedir. Bu, Avrupa’daki durumun tam tersidir; orada yüzde 20 oranında canlıdan canlıya nakil, yüzde 80 oranında kadavradan nakil yapılmaktadır. Bizim hedefimiz, Sağlık Bakanlığı olarak, kadavra oranımızı yani ölmüş kişiden yapılan nakil oranlarımızı yüzde 80-90 civarına çekmek” dedi.