Türkiye’de 9’uncu yargı paketi taslağı gündeme geldi. Taslak, 38 maddeden oluşuyor ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’na eklenmesi önerilen 22’nci madde ‘etki ajanlığı’ olarak tartışılıyor. Bazı hukukçular, bu maddeyi ‘yeni tip casusluk’ suçu olarak nitelendiriyor.
“Devletin İç ve Dış Siyasal Yararları” Kavramı
Taslakta yer alan “etki ajanlığı” olarak tartışılan madde düzenlemesinde, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Söz konusu madde düzenlemesinin gerekçesinde, devletin iç veya dış siyasal yararına yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerin cezalandırılması gerektiği ifade edilmekte ve bu kapsamda çeşitli yararların devletin iç veya dış siyasal yararları kavramı içinde değerlendirileceği belirtilmektedir.
Madde ile devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyetlerin yaptırıma bağlanması hedeflenmektedir.
“Mevcut Suçlarla Herhangi Bir İçtima Sorunu Yaşanmayacaktır”
Yeni getirilecek maddeyle, ‘Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk’ suçlarının yetersiz olduğu belirtilmekte ve ‘diğer faaliyetler’ adı altında yeni bir suçun kabul edilmesi öngörülmektedir. Bu düzenlemeyle devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine gerçekleştirilen fiillerin yaptırıma bağlanması amaçlanmaktadır.
İhdas edilen suçun oluşabilmesi için ‘Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk’ bölümünde düzenlenen suçların oluşmaması gerektiği belirtilmekte ve böylelikle mevcut suçlarla herhangi bir içtima sorunu yaşanmayacağı vurgulanmaktadır.
Suçun oluşması durumunda failin ayrı ayrı cezalandırılacağı ve diğer suçlarla içtima hükümleri uyarınca ceza verileceği açıklanmaktadır.