1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. Yurtdışı E-Ticaret Alışverişlerinde Artış ve Yeni Vergi Düzenlemeleri

Yurtdışı E-Ticaret Alışverişlerinde Artış ve Yeni Vergi Düzenlemeleri

featured

Yurtdışı E-Ticaret Alışverişlerindeki Artış ve Yeni Düzenlemeler

Her geçen gün artan maliyetlerle boğuşan yurttaşlar, çoğu zaman haftalarca kargo beklemeyi göze alarak, birçok ürünü yurtdışındaki e-ticaret sitelerinden temin etmeyi tercih ediyor. Bunun en büyük nedeni, bu ürünlerin Türkiye’deki fiyatların üçte birine mal olması. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yılın ilk altı ayında yerli kredi kartları ile yurtdışına yapılan çevrimiçi harcama tutarı, yüzde 95 artışla 48.1 milyar liraya ulaştı.

ÖNCE TÜKETİCİ KONSEYİ

Bu durum, özellikle yerli firmalar ve pazaryerleri tarafından yapılan şikayetlerle gündeme gelince, hükümet, elektronik alışverişlerde vergi artışına gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, yurtdışı e-alışverişlerdeki bireysel ithalat limiti 150 Avro’dan 30 Avro’ya düşürüldü. Ayrıca, Avrupa Birliği’nden ithal edilen ürünler için vergi oranı yüzde 18’den yüzde 30’a çıkarıldı. Diğer ülkelerden ithal edilecek ürünler için ise vergi oranı yüzde 30’dan yüzde 60’a yükseltildi.

Tüketici Birlikleri Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Eylül ayında yapılacak Ticaret Bakanlığı Tüketici Konseyi’nde bu düzenlemeye itiraz edeceklerini belirtti. Deniz, “Daha sonra bu durumun rekabeti tüketici aleyhine bozduğunu ifade ederek Rekabet Kurumu’na başvuracağız. İçerideki üreticiyi korumak adına tüketicinin bu zor dönemlerde ucuz ürün alma seçeneklerini kısıtlayamazsınız. Bu, Bodrum esnafının zarar etmemesi için insanların Yunanistan’a gitmesini engellemeye çalışmakla aynı şey” dedi.

Düzenlemeyi yetersiz bulan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz onlara ‘Vergi getirin’ demiyoruz. Onlar da bizim gibi ithalat rejimine uygun bir şekilde ürün ithal etsinler. Hammadde ithal ederken sağlık ve güvenlik açısından birçok testten geçiyoruz. Ancak bu sitelerden gelen ürünlerin hiçbiri bu testlerden geçmiyor. Evet, fiyatları ucuz ama güvenilirlikleri ne kadar?” Ayrıca limitin 30 Avro’ya düşürülmesinin yeterli olmadığını ifade eden Öncel, “Zaten sepet ortalaması 20 Avro.” dedi.

YERLİ ÜRETİCİLER İÇİN ALINAN ÖNLEMLER

Elektronik Ticaret Derneği Başkanı Hakan Çevikoğlu, bu düzenlemenin e-ticaret sitelerinden çok yerli üreticiler için alındığını vurguladı. Çevikoğlu, “Tüketicilerin tepkisini anlıyoruz, kimse kısıtlama veya engel istemez. Ancak bu ürünlerin denetimsiz bir şekilde ülkeye girmesi de bir gerçek. Birçok üründe kullanım kılavuzu bile bulunmuyor. Gelecek günlerde fatura zorunluluğu gibi ek önlemlerin de gündeme gelebileceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin