Yunanistan’da Aşırı Turizme Önlemler
Yunanistan, turizmin ülke ekonomisine sağladığı katkıya rağmen aşırı turizmin yarattığı olumsuz etkilerle başa çıkmak için yeni tedbirler almaya karar verdi. Başbakan Kyriakos Mitsotakis, özellikle popüler turistik bölgelerdeki yoğun ziyaretçi akışını hafifletmeyi hedefleyen düzenlemeleri duyurdu.
Ülke, pandemi sonrası dönemde rekor sayıda turist ağırlamaya devam ediyor. 2023 yılında 36,1 milyon ziyaretçi çeken Yunanistan, 2024’ün ilk yarısında ise bu sayının %16 artışla 11,6 milyona ulaştığını açıkladı. Turizm sektörü, Yunan ekonomisine yaklaşık %20 katkıda bulunarak ülke için hayati bir öneme sahip. Mitsotakis, bazı bölgelerin “aşırı turizm” sorunuyla karşı karşıya olduğuna dair endişelerini yineleyerek bu konuda adımlar atacaklarını belirtti.
Alınacak Önlemler
Miçotakis, Selanik Uluslararası Fuarı’nda yaptığı yıllık konuşmada, hükümetin yılın belirli dönemlerinde kruvaziyer yolcularının yoğunluğundan büyük kaygı duyduğunu ifade ederek ek ücretlerin alınmaya başlanacağını duyurdu. Ayrıca, iklim kriziyle bağlantılı olarak konaklama vergisinin artırılacağını belirtti. Yunan limanlarına gelen tüm yolcuların ek ücret ödeyeceği ve bu ücretin popüler turizm adaları olan Santorini ve Mykonos’ta daha da yüksek olacağı vurgulandı. Nisan-Ekim döneminde geçerli olan konaklama vergisinin de artırılacağı açıklandı.
Ülke ayrıca, “Altın Vize” programında da önemli değişiklikler yapma kararı aldı. Önceden yabancıların sınırsız oturum vizesi alabilmek için mülk satın almaları gerekiyorken, yeni düzenlemeyle vize almak isteyenlerin yerel girişimlere en az 250 bin Euro yatırım yapması gerekecek.
Kısa Süreli Kiralamaya Yasak Geliyor
Mitsotakis, Atina’nın üç ana bölgesinde en az bir yıl süreyle kısa dönem kiralamaların yasaklanacağını da duyurdu. Kira sözleşmelerini kısa vadeden uzun vadeye dönüştüren mülk sahiplerinin üç yıl boyunca kira vergisi ödemeyeceğini, ayrıca evlerini piyasadan çekmek yerine kiralamaya karar veren mülk sahiplerinin de kira vergisi muafiyeti kazanacağını ifade etti. 2019’dan 2023’e kadar tatil amaçlı kiralamalar yıllık ortalama %28 oranında artış göstermişti. Ancak bu durum, ülkedeki konut krizini daha da derinleştiriyor ve yüksek tüketici fiyatlarıyla birlikte son dönemdeki siyasi tartışmaların merkezinde yer alıyor.