Muğla Halkının Ekonomik Durumu Üzerine Araştırma Sonuçları
Muğla Planlama Ajansı (MUPA) tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, Muğla halkının mutfak, hijyen, giyim ve sosyal harcamalarındaki ciddi kısıntıları ortaya koydu. Özellikle kadınlar ve yaşlı bireylerdeki oranların yüksekliği dikkat çekici bir bulgu olarak öne çıktı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, yaptığı açıklamada, Muğla halkının yüzde 70,8’inin mevcut ekonomik kriz nedeniyle yeni kıyafet alamadığını belirtti.
Mutfak Harcamalarındaki Düşüş
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras, Muğla Büyükşehir Planlama Ajansı A.Ş. (MUPA) tarafından elde edilen son ekonomik verileri kamuoyuyla paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre, Muğla’da yaşayan bireylerin %57,9’u mutfak harcamalarında kısıntıya gitmek zorunda kaldı. Bu durum erkeklerde %51,4, kadınlarda ise %64,1 oranında bir kısıntıyı ifade ediyor. Mutfak harcamalarını en çok kısan yaş grubu ise %69 ile 55-64 yaş aralığındaki bireyler oldu; 65 yaş üstü grupta ise bu oranın %60’a yakın olduğu görüldü.
Yeni Kıyafet Alımındaki Zorluklar
Aras, Muğla halkının ekonomik kriz sebebiyle yeni kıyafet alma konusunda büyük zorluklar yaşadığını vurguladı. Yapılan araştırmaya göre, kadınların %75,7’si giyim-kuşam harcamalarında kısıntıya giderken, bu oran erkeklerde %66 olarak belirlendi. Yaş aralığı yükseldikçe yeni giyim harcamalarındaki düşüş de artış gösterdi. Özellikle 65 yaş üstü bireylerin %20,2’sinin artık yeni kıyafet almadığını, %16,1’inin bu kalemdeki harcamalarını oldukça azalttığını ve %35,3’ünün de eskiye göre harcamalarını düşürdüğünü kaydetti.
Sosyal Yaşamda Yaşanan Kısıtlamalar
MUPA’nın gerçekleştirdiği araştırmalara göre, Muğla’da yaşayan bireylerin %70’i sosyal ve kültürel etkinliklere yönelik harcamalarını ya azalttı ya da tamamen kesti. Kadınların %74,2’si bu alandaki harcamalarını kısıtma yoluna giderken, erkeklerin %65,8’i benzer bir yanıt verdi. Yaş aralığı yükseldikçe sosyal etkinliklerden vazgeçenlerin oranının arttığı gözlemlendi. Örneğin, 45-54 yaş aralığındaki bireylerin %72,4’ü, 55-64 yaş grubundaki bireylerin %74,9’u ve 65 yaş üstü bireylerin %72,7’si sosyal harcamalarda kısıntıya gittiğini ifade etti.