2024-2028 Stratejik Planı Yayınlandı
Bakanlık, dünya genelinde enerji sektöründe meydana gelen gelişmeleri dikkate alarak, Türkiye’nin sahip olduğu kaynakları ve özel ihtiyaçlarını belirleyen, bu ihtiyaçların en üst düzeyde karşılanması amacıyla ulaşılması gereken hedefleri tanımlayan 2024-2028 Stratejik Planı’nı yayımladı. Bu plan, Türkiye’nin enerji alanındaki geleceğini şekillendiren stratejik bir yol haritası niteliği taşıyor.
Plana göre, yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisi miktarının 2028 yılı itibarıyla yıllık 270 milyar kilovatsaate yükseltilmesi, yerli kaynakların elektrik üretimindeki payının ise %63’e çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, kurulu güç açısından güneş enerjisi santrallerinin 33 bin 100 megavata, rüzgar enerjisi santrallerinin ise 19 bin 300 megavata ulaşması planlanıyor. Bunun yanı sıra, 4 bin 800 megavatlık nükleer enerji kapasitesinin devreye alınması da amaçlanıyor.
Bu kapsamda, günlük üretimin yurt içi ham petrolde 210 bin varile, doğal gazda 42,5 milyon metreküpe, doğal gaz depolama kapasitesinin 12 milyar metreküpe ve yıllık maden ihracat değerinin 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
7 Amaç ve Çeşitli Hedefler
Stratejik Planda, sürdürülebilir enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması, net sıfır karbon odaklı enerji dönüşümünün gerçekleştirilmesi, güvenli, sürdürülebilir ve katma değerli madencilik uygulamalarının hayata geçirilmesi, enerji ve maden piyasalarının ulusal ve uluslararası düzeyde etkinliğinin artırılması, enerji ve tabii kaynaklar alanında yerli teknolojilerin desteklenmesi ve kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi gibi 7 ana amaç ve bunlara bağlı 30 hedef belirlenmiştir.
Bu hedeflere ulaşmak amacıyla detaylı bir yol haritası oluşturulmuştur. Özellikle sürdürülebilir enerji arz güvenliğinin sağlanması hedefi doğrultusunda:
- Elektrik kurulu gücünün artırılması,
- Elektrik tüketim ve dağıtım şebekelerinin güçlendirilmesi,
- Yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması için şebeke esnekliğinin sağlanması,
- Petrol ve gaz altyapısının güçlendirilmesi,
- Enerjide uluslararası yatırımlara ilişkin işbirliklerinin artırılması
konularına özel bir önem verilecektir.
Dışa Bağımlılığı Azaltma Amaçları
Dışa bağımlılığın azaltılması kapsamında, yerli kaynaklardan elektrik üretiminin artırılması, petrol ve gaz arama ile üretiminin güçlendirilmesi, yerli kömür arama ve üretiminin teşvik edilmesi, yurt dışında enerji ve maden kaynaklarının aranması ve üretiminin artırılması gibi önemli adımlar atılacaktır.
Net sıfır karbon odaklı dönüşüm çerçevesinde ise:
- Elektrik üretiminde temiz enerji kaynaklarının payının artırılması,
- Enerji verimliliği çalışmalarının teşvik edilmesi,
- Enerjide karbon yoğunluğunun azaltılması,
- Elektrikli araç dönüşümünü destekleyen güçlü bir altyapının kurulması,
- Yeşil hidrojen ve yenilenebilir gaz değer zincirinin geliştirilmesi
amaçlanmaktadır.
Güvenli, sürdürülebilir ve katma değerli madencilik hedefi doğrultusunda, Türkiye’nin maden potansiyelinin ortaya çıkarılması ve ekonomiye kazandırılması sağlanacaktır. Madenlerin yurt içinde işlenerek katma değeri artırılacak; madenciliğin uluslararası standartlarda, güvenli ve çevreye duyarlı bir şekilde sürdürülmesi sağlanacak. Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği kültürü yaygınlaştırılacak ve sektöre dair kurumların daha etkin, şeffaf ve yönetim odaklı bir kamu hizmeti yapısına geçişi sağlanacaktır.
Enerji ve maden piyasalarının uluslararası piyasalara entegrasyonu sağlanarak ticaret hacminin artırılması, bu iki sektörde yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Enerji ve tabii kaynaklar alanlarında teknoloji geliştirme ve AR-GE çalışmaları yürütülecek, teknoloji ve ekipmanların yerlileştirilmesi sağlanacaktır. Ayrıca, Bakanlığın kurumsal altyapısı güçlendirilerek, bağlı ve ilgili kurumların kurumsal yönetim kapasitesi geliştirilecek, dijital dönüşüm ve siber güvenlik altyapısı güçlendirilecek, afet ve acil durumlara müdahale kapasitesi artırılacaktır.