Yatırım Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer’den Değerlendirme
İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, Borsa İstanbul’da yaşanan yükseliş trendini ve önümüzdeki dönemlere dair beklentilerini değerlendirdi. Özer, seçim sonrasında atılan adımlar ve ortodoks politikalarının yatırımcıda güven oluşturduğunu belirterek, “Yabancı yatırımcıların ilgisi yeniden arttı ve bu da borsada yükseliş trendini destekledi” dedi.
Borsa İstanbul 2024 Hedefi ve Trend Devamı
Borsadaki rekor serisinin devam etmesini bekleyen Seda Yalçınkaya Özer, 2024 yılı için 12 bin hedef seviyesini yukarı yönlü revize ettiklerini söyledi. Özer, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından not artışı beklentisi olduğunu da vurgulayarak Borsa İstanbul’da yeni bir hikaye yazıldığını ve önümüzdeki dönemde yükseliş trendinin devam edeceğini ifade etti.
Negatif Faktörler ve Karşısındaki Zorluklar
Borsanın karşısında yer alan negatif faktörlere ilişkin olarak Özer, “2023 yılında hazırlanan 2024 yılı strateji raporunda jeopolitik risklerin küresel piyasalar üzerinde önemli bir etken olarak belirtildiği ve bu riskin 2024 yılında da devam ettiği vurgulandı. Bu durum, yatırımcı iştahını olumsuz etkileyerek borsa üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir. Ekonomiden uzaklaşan ve farklı gündemlere odaklanan bir iç siyasi ortamın, piyasalarda kafa karışıklığı yaratabilir ve yatırımcıların güvenini zedeleyebilir. Döviz kurlarında ani ve beklenmedik dalgalanmalar, yatırımlara zarar verebilir ve piyasalarda panik yaratabilir. Kur riskini yönetmek, yatırımcılar için kritik önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Yabancı Yatırımcılar ve Sektörlere İlgileri
Araştırma Müdürü Özer, borsadaki yabancı yatırımcı ilgisi hakkında “2024 yılı başından bu yana hem hisse senedi hem de tahvil piyasalarına toplamda 900 milyon doların üzerinde yabancı yatırımcı girişi gerçekleşti. Şubat ayı hariç tüm aylarda net girişler gözlemlendi” şeklinde konuştu. Yabancı yatırımcı girişlerinin yılın ikinci yarısında daha da hızlanacağını belirterek en fazla ilgi gösterilen sektörler olarak bankacılık ve holding hisseleri olduğunu vurguladı.
Borsadaki Beklentiler ve Öngörüler
Borsadaki beklentileri hakkında konuşan İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, kısa vadede sektör ve hisse bazlı seçim yapmanın öne taşıdığını belirterek sürekli al-sat yapmak yerine, güçlü ve gelecek vadeden sektör ve hisselere odaklanmak gerektiğini savundu. Uzun vadede 14.000-15.000 seviyelerine ulaşılabileceğini öngören Özer, 2025 yılı ve sonrasında bu seviyenin de üzerine çıkılması mümkün olacağını söyledi.