YASED Raporu: Türkiye’nin 2024 İlk Altı Ayında Uluslararası Yatırımlar

featured

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Raporu

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Ödemeler Dengesi istatistiklerini açıklamasının ardından, 2024 yılının ilk altı ayına dair “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni”ni yayımladı. Bu rapora göre, Türkiye, yılın ilk altı ayında toplam 4 milyar 692 milyon dolar değerinde doğrudan uluslararası yatırımlar (UDY) çekti. 2023’ün aynı dönemine kıyasla bu rakamda yüzde 5’lik bir düşüş gözlemlenirken, 2024’ün ilk altı ayında çekilen UDY, aynı dönemdeki cari açığın yüzde 28’ine karşılık geldi.

2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen doğrudan uluslararası yatırımların toplam değeri ise 268 milyar doları aşmış durumdadır. Yılın ilk altı ayında gerçekleşen yatırımların yaklaşık 2 milyar 846 milyon doları yatırım sermayesi olarak kaydedilirken, 1 milyar 535 milyon doları yabancı uyruklulara yapılan gayrimenkul satışlarından, 754 milyon doları ise borçlanma araçlarından oluştu. Ayrıca, aynı dönem içerisinde yatırım tasfiyelerinin 443 milyon dolar değerindeki olumsuz etkisiyle, toplam UDY girişi 4 milyar 692 milyon dolar olarak belirlendi.

En Fazla Yatırım Hangi Alanlarda Gerçekleşti?

2024’ün ilk altı ayında, toplam yatırım sermayesi girişleri 2 milyar 846 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın 664 milyon doları ile “Toptan ve Perakende Ticaret” sektörü, yüzde 23’lük payla en fazla yatırım alanı oldu. Finans faaliyetleri, aynı dönemde gerçekleşen yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 12’sini çekerek önemli bir yer edindi. Sektörde kaydedilen toplam 346 milyon dolarlık yatırımın 274 milyon dolarlık kısmı ise bankacılık ve sigortacılık dışındaki diğer finansal hizmet faaliyetleri ile ilişkilendirildi.

Aynı dönemde en fazla yatırımın gerçekleştiği diğer sektörler ise şu şekilde sıralandı:

  • Ulaştırma ve Depolama: Yüzde 11’lik pay
  • Bilgisayarların, Elektrik-Elektronik ve Optik Ürünlerin İmalatı: Yüzde 9’luk pay
  • Madencilik ve Taş Ocakçılığı: Yüzde 6’lık pay

En Çok Yatırım Hangi Ülkelerden Geldi?

Yılın ilk altı ayında Türkiye’nin en çok yatırım çektiği ülkeler arasında Hollanda, ABD, Almanya, İrlanda, Norveç ve Birleşik Krallık öne çıktı. 2002-2023 döneminde yatırımların tarihsel olarak yüzde 59’unu gerçekleştiren Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, bu dönemde yüzde 51’lik bir paya sahip oldu. AB üyesi olmayan Avrupa ülkeleri ise 2002-2023 döneminin ikinci büyük yatırımcıları olarak, yılın aynı döneminde yüzde 21’lik pay elde etti.

2024’ün ilk altı ayında ise ülkeler bazında yapılan yatırımlarda Hollanda, yüzde 20 ile en büyük paya sahip olurken, onu yüzde 13 ile ABD, yüzde 10 ile Almanya, yüzde 9 ile İrlanda ve yüzde 8 ile Norveç ve Birleşik Krallık takip etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin