Volkswagen’de Kapatma Planları ve İşçi Temsilcisi Daniela Cavallo’nun Açıklamaları
Volkswagen çalışanlarını temsil eden Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo, şirketin merkezinin bulunduğu Wolfsburg’da düzenlenen bir bilgilendirme etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Cavallo, yönetim kurulunun “Almanya’daki en az üç Volkswagen fabrikasını kapatmayı” planladığını dile getirdi. Ayrıca, Almanya’daki diğer tesislerin de küçülme sürecine gireceğine dikkat çekti ve işten çıkarmaların gündemde olduğunu belirtti.
Cavallo, “Yönetim kurulu, bu ülkede kalan tüm fabrikaları küçültmeyi hedefliyor. Bu, ürünlerin, miktarların, vardiyaların ve montaj hattının azaltılması anlamına geliyor. Yönetim bu konuda son derece ciddidir. Bu, toplu pazarlık sürecinde bir tehdit değil; Almanya’daki tüm Volkswagen tesisleri bu planlardan etkileniyor. Hiçbiri güvende değil.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Alman hükümetinin acilen bir master plan geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, böyle bir adımın sanayinin gerilemesini durdurabileceğini belirtti.
Cavallo, kapanmadan etkilenecek fabrikalar veya Volkswagen Grubu’nun Almanya’daki yaklaşık 300 bin çalışanından kaçının işten çıkarılabileceği hakkında herhangi bir bilgi vermekten kaçındı. Bunun yanı sıra, Volkswagen Yönetim Kurulu’nun bu planlarına karşı olduğunu açıkça dile getirerek, “Tüm yönetim kurulu üyelerini ve şirketin en üst kademesindeki herkesi uyarıyorum: Bizimle, VW işgücüyle oynamayın.” dedi.
İlk Kez Almanya’daki Fabrikalarını Kapatacak
Volkswagen, Eylül 2024’te, tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri çerçevesinde tarihinde ilk kez Almanya’daki fabrikalarını kapatmayı düşündüğünü ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını 5 yıl erken sonlandırmayı planladığını duyurmuştu. Şirket, bu kararın gerekçesi olarak Avrupa’daki yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünü azalttığını, ayrıca satışların düştüğünü göstermişti.
2020 yılında Türkiye’de fabrika yatırımından vazgeçen Volkswagen’in, tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri kapsamında Almanya’daki fabrikalarını kapatmayı değerlendirmesi ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını erken sonlandırması, Alman otomotiv sektöründe “deprem” etkisi yaratmıştı. Volkswagen, yeniden yapılanma ve maliyetleri düşürme planları üzerinde sendikalarla haftalarca müzakere etmişti. Alman sendika liderleri, Volkswagen’e grev tehdidinde bulunarak, işçi işten çıkarmalarının “tarihi bir hata” olacağı uyarısında bulunmuştu.
Şirket Almanya’da 300 Bin Kişiye İstihdam Sağlıyor
Volkswagen Grubu, 2026 yılına kadar 10 milyar avroluk tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri çerçevesinde personel giderlerini %20 oranında azaltmayı hedefliyordu. Bunun yanı sıra, Alman otomobil üreticileri, enflasyonist baskılar, yüksek enerji maliyetleri, Avrupa’daki yavaş ekonomik büyüme, artan aşırı sağ ve Çinli otomobil üreticileri ile Tesla’nın rekabetiyle karşı karşıya kaldı.
Yıllık yaklaşık 280 milyar avro ihracat yapan Alman otomobil üreticileri, Çin ve Avrupa’dan gelen zayıf talep ışığında maliyetleri düşürmek ve rekabet gücünü korumak için ciddi baskılar altında. Elektrikli araçlara geçiş süreci, Almanya’nın otomotiv sektörü için, ülkedeki ve Avrupa Birliği (AB) nezdinde çeşitli düzenlemeler ve ham madde tedarik sorunları nedeniyle zorlu olmaya devam ediyor. Sektör, batarya teknolojisine büyük yatırımlar yaparken, artan maliyetlerle mücadele etmek zorunda kalıyor.