AKP hükümeti, vergi düzenlemelerine ilişkin kanun teklifi taslağını TBMM’ye sunmaya hazırlanıyor. Taslakta, evini düşük bedelle kiraya veren ev sahiplerinin daha düşük gelir vergisi ödemelerini sağlayan 33 bin liralık istisnanın kaldırılması öngörülüyor. Muafiyetin kaldırılmasıyla evini düşük tutarlarla kiraya verenler başta olmak üzere ev sahiplerinin vergi yükü yüzde 64 artacak.
Emlak Piyasasında Endişe
Ev kiralarının en yüksek olduğu illerden İstanbul’da emlakçılar, ev sahiplerine yansıyacak vergi artışının kiralarına da etkileyeceğine işaret etti. 30 yıldır emlak işiyle uğraşan Resul Macit, vergi artışının piyasayı olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, “Her şeye zam… Bu böyle olmaz. Bir esnaf olarak, bir emlakçı olarak biz bittik.” dedi.
Kiracılar ve Emlakçılar Endişeli
- Emlakçı Resul Macit: “Kiracılara yansıyacak. Devletin acilen buna bir el atması lazım. Her Allah’ın günü kiracıyla ev sahibi arasında cinayetler yaşanıyor.”
- Gayrimenkul Danışmanı Hüseyin Suncul: “Yüksek olan kiraların daha da yükseleceğini belirtti. Şu an zaten kiralar çok yüksek. Müşterilerimiz de hep bundan şikayet ediyor.”
- Bir Yurttaş: “8 bin 500 lira veriyorum kiraya, asgari ücret alıyorum. Nereye kadar? Çalıştığımızı kiraya veriyoruz. Ne yiyip ne içeceğiz? O yüzden çok sıkıntılıyız.”
Yükselen Kiraların Etkisi
Bir yurttaş, “Durum hiç iyiye gitmiyor. Mal sahipleri iki defa yüzde 100 zam yaptı. Gidişat iyi değil. Beş bin lira kira veriyorum, 10 bin lira yapacak. Nasıl vereceğim ben? Asgari ücret zaten 17 bin lira.” diyerek endişelerini dile getirdi.
Toplumsal Yansımalar
Ev sahibi Berrin Gündüz ise ekonomik zorluklara dikkat çekerek, “Geziyoruz, herkesin suratı asık. Kimsede bir güler yüz yok. Gülen insan kalmadı.” şeklinde konuştu.