Velilerin Okul Hazırlığı: Eski Çantalar ve Valizler Tamir Ediliyor
Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde, çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılama telaşına giren veliler, ilk, orta ve lise öğrencilerinin kullandığı çanta ve üniversite öğrencilerinin valiz fiyatlarının oldukça yüksek olması nedeniyle, eski eşyalarını tamir ettirmeyi tercih ediyorlar. Yozgat’ta alım gücünün eridiği bu dönemde, aileler çocuklarının daha önce kullandıkları okul çantalarının, valiz ve bavulların bozulan fermuarlarını, kırılan tekerleklerini tamir ettirmek için ayakkabı tamircilerinin kapısını çalmaya başladılar.
Okulların açılmasına sayılı günler kala, ayakkabı tamirine kıyasla çanta ve valiz tamiratına daha fazla ağırlık verdiklerini belirten tamirciler, yeni okul çantalarının ve valizlerin fiyatlarının çok pahalı olmasına rağmen kalitesinin de düşük olduğunu ifade ediyorlar. “ÇOCUKLAR HAMALLIK YAPIYOR, ÇANTALAR TAŞINMIYOR”
Ayakkabı tamirciliğini 50 yıldır sürdüren 67 yaşındaki Yaşar Kaymaz, çantaların kalitesizliği nedeniyle öğrencilerin taşımak zorunda kaldıkları kitap ve defterlerin ağırlığını kaldıramadığını dile getirerek, şöyle konuştu:
- “60 senedir bu işin içindeyim, tam olarak 50 yıldır çalışıyorum. Düzensiz yapımlar var; hükümetin başındakine söyleyeceğim, demeyeyim diyorum ama söyleyeceğim bu Milli Eğitim Bakanlığı’na. Konuları düşürsünler, beş ders beş kitap olurdu. 15 tane kitap veriyorlar, çocuklar bunun hamallığını çekiyor. Çantalar taşınmıyor, düzensiz de çanta yapılıyor. 15 tane defteri, 15 tane kitabı götürürse bu çocuk ne yapacak? Hamallık yapıyor.”
“İKİ BİN LİRADAN AŞAĞI VALİZ YOK”
Kaymaz, üniversite öğrencilerinin yeni valiz almak zorunda kaldıklarını belirterek, “Bir valiz bugün elinde eskisi varsa tamir ettiriyor, 300-500 liraya yaptırıyor. Çıksın pazara, esnafa, dükkanlara bir baksın, 2 bin 500 liradan, 2 bin liradan aşağı valiz yok. Bu ne yapacak? Çin malını getirip Türkiye’ye yığdılar. Ben kar ediyorum, etmiyorum değil. Bozulanı yaparım, kazanırım ama bu duruma yazık, millete de yazık. Denetim yapsınlar, düzgün mal ürettirsinler, kontrol ettirsinler. Çin malını sattırmasınlar, Türk malımızın ucuz, güzel yapılanları var. Hiç olmazsa sağlam yapanlarımız var, bunları sattırsınlar, onlardan aldırsınlar, bilmiyorum artık.” dedi.
OKULA GİTMEDEN YIRTILIYOR
Okul malzemelerinin fiyatlarının hızla yükseldiğine dikkat çeken Kaymaz, “500 liraya satılan çanta 2 bin 500 liraya çıktı. Bu velinin gücü yetecek mi? 10 bin TL maaşı olan bir baba, bir çocuğuna çanta alacak, öbür çocuğu ne olacak? Evin kirası olan ne yapacak? Maliyetler düşürüldü derken, maliyetleri düşürmek için kaliteli mal da yapmıyorlar; kalitesiz mal üretiyorlar. Çocuklar okula gitmeden yırtılıyor. Herkes yenisini almaya çalışsa, bu nasıl olacak?” şeklinde konuştu.