Uranium One Cooperatief 2022 Yıllık Raporu: Rusya’nın Nükleer Sektördeki Etkisi

featured

Uranium One Cooperatief’in 2022 Yıllık Raporu

Rosatom’un Hollanda merkezli iştiraki Uranium One Cooperatief, 2022 yılına ait yıllık raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, Rus devlet şirketi Rosatom’un, Amsterdam’daki Uranium One Cooperatief’in hisselerinin sahibi olduğu ve bu şirketin elde ettiği karın bir kısmını Rosatom’a aktardığı bilgisi vurgulandı. Ayrıca, Hollanda’daki bu iştirakin Kazakistan ve Tanzanya’da nükleer hammadde çıkarma faaliyetleri yürüttüğü belirtildi.

Raporda, ABD ve AB ülkelerinden gelen yaptırımlara rağmen Batılı ülkelerde uranyum ticaretinin devam ettiği gözlemlendi. Rusya’nın uranyum sektöründeki etkinliği ele alınırken, Ukrayna savaşı nedeniyle birçok Rus iş insanı ve şirketine yönelik yaptırımların uygulanmasına rağmen, Hollandalı şirketin 2022 yılında 240,6 milyon dolar kar elde ettiği kaydedildi. Rosatom’a ait Hollanda işletmesinin 2022 yılı faaliyetleri kapsamındaki nakit akışının, bir önceki yıla göre 4 kat artarak 90,9 milyon dolara ulaştığı ifade edildi.

ROSATOM’A YAPTIRIM UYGULANAMADI

Hollanda kamu yayıncısı NOS’ta yer alan haberde, Avrupa’nın uranyum konusunda Rusya’ya bağımlılığı sebebiyle Rosatom’a henüz yaptırım uygulanamadığı, bu duruma yönelik özellikle ABD’den yaptırım çağrılarının arttığı belirtildi. Rusya’nın uranyum üretimi ve kullanımı denkleminin dışına çıkarılmasının henüz mümkün olmadığı ifade edildi. Batı’daki nükleer sektörün, dünyanın en büyük zenginleştirilmiş uranyum tedarikçisi olan ve pazarın yüzde 35’ini elinde bulunduran Rosatom olmadan işleyişini sürdüremeyeceği vurgulandı.

  • Çekya, Slovakya, Bulgaristan, Macaristan ve Finlandiya’daki eski Sovyet nükleer santrallerinin genel olarak Rus yakıt çubuklarıyla çalıştığı kaydedildi.
  • Avrupalı şirketlerin bu duruma alternatif geliştirmeye çalıştığı ifade edildi.

Norveç merkezli çevre örgütü Bellona’nın yaptığı araştırmaya göre, Avrupa’nın Rusya’dan nükleer yakıt ithalatının 2023 yılında bir önceki yıla göre iki katına çıktığı tespit edildi. Bellona’nın raporunda, özellikle Slovakya ve Çekya’nın, muhtemel gelecekteki yaptırımların beklentisiyle Rusya’dan önemli ölçüde daha fazla alım yaptığı belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin