Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ve Akaryakıt Sektöründe Uygulanması

featured

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS)

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak tanıyarak fiş ve faturalarda bu bilginin yer almasını sağlayacak ve plakaların manuel girişinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulamasının önüne geçecek.

“Çok Kazanandan Çok Vergi Alacağız”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçladıklarını belirterek, “Çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışılığı azaltarak bütçe finansmanını iyileştireceğiz” dedi.

Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi hayata geçirilecek. Bu sistemle akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin otomatik olarak tanımlanması planlanıyor.

“İlk Etapta Gönüllülük”

Türkiye’de 2.5 milyon vergi mükellefinin 8 milyon taşıtı bulunuyor. Özel Taşıt Tanıma Sistemleri üzerinden yıllık 223 milyar lira değerinde akaryakıt alımı gerçekleşiyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin tüm ticari taşıtlarda kullanılması hedefleniyor.

Bireysel araçların ilk etapta sisteme gönüllü olarak dahil olabileceği belirtiliyor. Bu sayede vergi kayıplarının önlenmesi ve akaryakıt sektöründe düzenin sağlanması amaçlanıyor.

“Tüm Yakıt İkmal Bilgileri Saklanacak”

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımıyla entegre bir alt yapı olarak tasarlanıyor. Sistemde taşıtların yakıt depo giriş ağzına ve akaryakıt pompalarındaki tabancalara özel cihazlar yerleştirilecek.

Bu sistemle akaryakıt alımının tüm süreci otomatik hale getirilecek ve güvenli şekilde kaydedilerek vergi güvenliği sağlanacak.

“Yıl Sonuna Kadar Takılacak”

Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesinin tabancasına UTTS cihazını taktırması zorunlu. Aynı şekilde, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ticari araçlara da taşıt tanıma birimi takılması gerekiyor.

Akaryakıt istasyonlarının bu sistemi kurma ve işletme sürecinde gerekli desteği sağlaması önem arz ediyor. UTTS’nin devreye alınmasıyla usulsüz fiş ve faturaların önlenmesi ve vergi kayıplarının en aza indirilmesi hedefleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin