Türkiye’ye Sağlanacak Finansman
Kredi kapsamında Türkiye’ye beş yıl içinde toplam 35 milyar dolar finansman sağlanması öngörülüyor. Ancak kredi için öne sürülen şartlar içerisinde yer alan mültecilerle ilgili madde tartışılmaya devam ediliyor. Maddeye göre, 2028 yılına kadar toplam 22 bin istihdam yaratılacak. Bu istihdamın yüzde 30’u kadın, yüzde 50’si de mültecilerden oluşacak. Yani 11 bin mülteci tarımda istihdam edilecek. İş eğitiminde 2026 yılına kadar 36 bin kişilik artışın yüzde 20’si kadın, yüzde 25’i genç ve yüzde 50’si de mültecilerden oluşacak.
Mülteciler İçin Ekonomik Fırsatlar
Kredi anlaşmasına göre, geçici koruma altındaki Suriyeliler ve seçilen bölgelerdeki Türk vatandaşlarının ekonomik fırsatlarının güçlendirilmesi için çalışma yapılacak.
İYİ Parti Milletvekilinden Tepki
Konuyu yaklaşık bir ay önce İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirmişti. Karakaş, geçen sürede konuyla ilgili bir geri dönüş almadığını ve kamuoyuna bilgi verilmediğini belirtti. Karakaş, iktidara yönelik eleştirilerde bulunarak, bu konuda gereken adımların atılması gerektiğini vurguladı.
‘TARAFIMA DÖNÜŞ OLMADI’
Karakaş, “Bu iddialar çok vahim. Bu kadar işsiz gencimiz varken yabancı uyruklu vatandaşlara kadro imkânı tanımaya hiç utanmıyor musunuz? Bu kapitülasyonlar gibi bir uygulama değil midir? Buna nasıl izin verirsiniz?” diyerek iktidara tepki gösterdi. Karakaş, “Bu yanlıştan geri adım atılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.
AB’den Türkiye’ye Suriyeliler İçin Destek
Avrupa Birliği (AB), Suriyeli mültecileri ve hassas durumdaki ev sahibi toplulukları desteklemek için 1 milyar Avroluk destek taahhüdünde bulunduğunu açıkladı. AB Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, AB’nin 2024 ve 2025 için Suriyeli mülteciler ve Lübnan, Ürdün, Irak ve Türkiye’deki savunmasız ev sahibi topluluklara yönelik toplam 2.12 milyar avro taahhütte bulunduğu belirtildi.