Türkiye’de Konut Fiyatları Rekor Artış Gösteriyor

featured

Uluslararası Ödemeler Bankası’ndan Yeni Konut Fiyat İstatistikleri

Uluslararası Ödemeler Bankası'ndan Yeni Konut Fiyat İstatistikleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da üyesi olduğu Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), 2024 yılının ilk çeyreğine dair konut fiyat istatistiklerini kamuoyuna açıkladı. BIS verilerine göre, 2024’ün ilk çeyreğinde küresel konut fiyatları, reel olarak yüzde 1 oranında bir düşüş yaşarken, nominal olarak ise yüzde 2.9 oranında bir artış göstermiştir. Öne çıkan detaylar arasında, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde reel konut fiyatlarının yüzde 1.6 oranında gerilemesi ve gelişmiş ekonomilerde bu gerilemenin yıllık bazda yüzde 0.3 seviyesinde duraksaması bulunmaktadır.

Türkiye'de Konut Fiyatları Rekor Artış Gösteriyor

Türkiye, Konut Fiyatlarındaki Düşüşte Üçüncü Sırada

BIS verilerine göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde reel konut fiyatlarının en çok düştüğü ülkeler arasında Türkiye, Lüksemburg ve Hong Kong yer almaktadır. Özellikle ilk çeyrekte reel konut fiyatlarının en çok düştüğü ülke, yüzde 13.7 ile Lüksemburg olurken, onu yüzde 13.2 ile Hong Kong takip etmiştir. Türkiye’de ise reel konut fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 8.9 oranında bir düşüş göstermiştir. Bu durum, Türkiye’yi reel konut fiyatlarının en fazla düştüğü üçüncü ülke konumuna taşımaktadır.

Diğer yandan, ilk çeyrek verilerine göre konut fiyatlarının reel olarak en fazla artış gösterdiği ülkeler ise şu şekildedir:

  • Birleşik Arap Emirlikleri (BAE): %15.6 artış
  • Polonya: %14.6 artış
  • Bulgaristan: %12.2 artış

COVİD-19 Döneminden Bu Yana En Fazla Artış Türkiye’de Yaşandı

Küresel düzeyde reel konut fiyatları, yaşanan düşüşe rağmen hâlâ Covid-19 öncesi seviyelerin yüzde 5 üzerinde seyretmektedir. Covid-19 pandemisinden bu yana konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke ise Türkiye olmuştur. 2019’un 4. çeyreği ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de reel konut fiyatları yaklaşık yüzde 120 oranında artış göstermiştir. Bu artış, ABD’de yüzde 21, Japonya ve Avustralya’da yaklaşık yüzde 15 ve Meksika’da ise yüzde 13 seviyelerinde kalmaktadır.

Daha uzun vadeli bir perspektife baktığımızda, G20 ekonomileri arasında reel konut fiyatlarının en çok arttığı ülke yine Türkiye’dir. 2010 yılından bu yana Türkiye’de reel konut fiyatları iki katından fazla artarken, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan gibi ülkelerde bu artış yüzde 50’yi aşmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin