Türkiye Enerji Enflasyonunda Zirvede
Ekonomik Kalkınma ve İş BirliÄŸi Örgütü’nün (OECD) Haziran 2024 raporuna göre, Türkiye enerji enflasyonunda %89,8 oranıyla dünya genelinde ilk sırada yer aldı. Bu durumu takip eden ülkeler arasında Kolombiya %18,3 ve Belçika %15,1 oranlarıyla dikkat çekti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BakırlıoÄŸlu, doÄŸalgaz ve elektrikteki son zamların enerji enflasyonunu daha da artıracağına vurgu yaptı. BakırlıoÄŸlu, “AKP, enerji enflasyonunda zirveyi kimseye bırakmıyor” ifadesini kullandı.
‘Artış Trendine Devam Edecek’
BakırlıoÄŸlu, OECD’nin yaptığı çalışmaya atıfta bulunarak Türkiye’nin haziran ayında enerji enflasyonunda %89,8 ile lider konumda olduÄŸunu belirtti. Türkiye’yi %18,3 ile Kolombiya ve %15,1 ile Belçika’nın takip ettiÄŸini ifade eden BakırlıoÄŸlu, “OECD ülkelerinde haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre enerji fiyatları ortalama %2,3 artış gösterdi. Avrupa bölgesinde ise bu oran sadece binde 2 olarak kaydedildi.” dedi.
BakırlıoÄŸlu, OECD’nin raporuna göre 38 ülkenin 16’sında enerji endeksinin bir önceki yıla göre azaldığını vurgulayarak, “BirleÅŸik Krallık’ta endeks %16,1, İsveç’te %12,8, Litvanya ve Norveç’te ise %10,7’lik bir düşüş yaÅŸandı.” diye ekledi.
Mayıs ayına göre haziran ayında enerji enflasyonunda bir azalış görüldüğünü, ancak bunun yanıltıcı olmaması gerektiğini dile getiren Bakırlıoğlu, şu şekilde devam etti:
“Önümüzdeki aylarda artış trendinin devam edeceÄŸi aÅŸikâr. Zira, geçtiÄŸimiz mayıs ayında meskenlere uygulanan 25 metreküplük bedava doÄŸalgaz uygulamasına son verilmiÅŸti. Bunun üzerine 1 AÄŸustos’tan itibaren doÄŸalgaz bedeline %38 oranında bir zam yapılması, faturalara yaklaşık %25’lik bir artış getirdi. Elektrik tarifelerinde de temmuz ayında %38’lik bir zam yapılması, önümüzdeki aylarda enerji enflasyonunun artmaya devam edeceÄŸini gösteriyor.”
‘Vergi Yükü En Önemli Etken’
BakırlıoÄŸlu, enerji enflasyonundaki yüksek artışın yalnızca enerji bedellerindeki artıştan kaynaklanmadığını belirtti. Özellikle akaryakıt fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Benzin ve mazot fiyatlarında bir yıl içinde yaklaşık %50’lik bir artış gerçekleÅŸti. Oysa ürün bedelindeki artış sadece %18. Artışın asıl sebebi ise maktu ÖTV’ye yapılan zamlar.” dedi.
BakırlıoÄŸlu, akaryakıt fiyatlarındaki vergi yükünün giderek arttığını ifade ederek, “2022 yılında bir litre benzinde vergi yükü %25 iken, bu rakam 2023 Temmuz’unda %33’e, 2024 Temmuz’unda ise %41,7’ye çıkmış durumda.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Benzer bir durumun elektrik tarifeleri için de geçerli olduÄŸunu belirten BakırlıoÄŸlu, “Temmuz ayı içinde meskenlere %38’lik bir zam geldi. Ancak mesken tarifesi (günlük 8kWh altı kullanım) 48 kuruÅŸtan 49 kuruÅŸa çıkmış, artış sadece %2 olarak görülmüştür. Dağıtım bedelindeki artış ise %60 olarak gerçekleÅŸti.” dedi.
Bu durumun, %38’lik zammın asıl nedeninin enerji bedeli artışı deÄŸil, dağıtım ÅŸirketleri olduÄŸunu gösterdiÄŸini belirten BakırlıoÄŸlu, “Ülkenin dört bir yanında vatandaÅŸlar elektrik kesintilerinden ÅŸikayet ederken, dağıtım ÅŸirketlerine önemli kaynaklar aktarılmaya devam ediliyor. Dolayısıyla, enerji enflasyonundaki liderliÄŸimizin en önemli nedeni artan vergi yükü ve yandaÅŸların oluÅŸturduÄŸu kambur.” dedi.
Son olarak, “AKP, enerji enflasyonunda da zirveyi kimseye bırakmıyor” diyerek sözlerini tamamladı.