Haziran ayı ile birlikte hareketlenen turizm sezonu, bayram tatili ile resmen başlamış durumda. Sektör, şimdilik doluluklardan memnun. Yunanistan’ın adalara kapıda vize uygulamasını başlatmasıyla talepte yüzde 50’lik bir artış yaşandı. Kıbrıs’ta da benzer bir artış gözlemlenmekte. Yurt içinde ise Antalya, Muğla ve İzmir gibi öncelikli destinasyonlar yüzde 95 doluluk oranlarına ulaşmış durumda.
Kültür Turizminde Artış
Yabancı turistler genellikle otelleri tercih ederken, kalabalık ailelerden oluşan yerli turistlerin tercihi günlük ve haftalık ev kiralama yoluna gitti. Sektör, 2024 yılına kadar 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliri hedefi belirledi. Bu hedefe ulaşmak zor olsa da sektör, bayram tatili ile hızlı bir başlangıç yaptı. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, kültür turizminde de artış yaşandığını belirtti. Bayramda kültür turizmi rezervasyonlarının önceki yıla göre yüzde 40 arttığını ifade etti.
Yurt İçi ve Yurt Dışı Taleplerde Artış
Verilere göre, yurt içinde Antalya, Muğla ve İzmir otellerinin öne çıktığı görülüyor. Yurtdışında ise Yunanistan ve Kıbrıs gibi destinasyonlar talepte patlama yaşıyor. Tatil Dükkânı Genel Müdürü Güray Günay, yüksek otel fiyatları nedeniyle vizesiz rotalara olan ilginin arttığını belirtti. Ayrıca, Mısır ve Dubai gibi tatil bölgelerine olan talebin de arttığı gözlemlenmekte.
Yeni Zam Yolda: Tatil fiyatlarında yüzde 50’ye varan bir artış yaşandığı ifade ediliyor. Bu nedenle Temmuz ayıyla birlikte yeni fiyat artışları beklenmekte. Turistik Otelciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, doluluk oranlarının yüzde 90’ı geçtiğini ve bu dolulukların yüzde 80’inin yabancı turistlerden geldiğini vurguladı.
- Almanya ilk sırada
- Rusya ikinci sırada
- İngiltere ise üçüncü sırada
Kavaloğlu ayrıca, Romanya’dan kimlikle geçiş uygulamasının başlamasıyla 1 milyondan fazla turistin beklendiğini açıkladı.