TÜİK’e Enflasyon Davası: Seyfettin Çilesiz’in Başvurusu
Yargıtay Onursal Üyesi ve emekli hakim Seyfettin Çilesiz, Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) enflasyonu yeniden hesaplaması için yaptığı resmi başvuruya yanıt alamayınca, TÜİK’i mahkemeye verme kararı aldı. Dava dilekçesinde, TÜİK’in hesapladığı düşük enflasyon oranlarının milyonlarca çalışan ve emekliyi yoksullaştırdığına dikkat çekildi. Çilesiz, mahkemeden yürütmeyi durdurmasını ve üniversite akademisyenlerinden oluşan 5 kişilik bir bilirkişi heyetine gerçek enflasyonu hesaplatmasını talep etti.
Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, TÜİK’e 29 Temmuz 2024 tarihinde resmi başvuru yaptıklarını, bu talebe 30 gün içinde bir yanıt verilmemesi üzerine Ankara 6. İdare Mahkemesi’ne 14 Eylül 2024’te dava açtıklarını açıkladı. Ayrıca, kamuoyundan gizlenen madde sepetindeki fiyat listesinin TÜİK’ten talep edilmesini de istediklerini belirtti. Gündoğan, “TÜİK, bu verileri talep halinde mahkemeye sunmak zorundadır. Bu veriler sayesinde sır gibi saklanan madde fiyatları gün yüzüne çıkacak ve enflasyon rakamları bağımsız bilirkişiler tarafından yeniden hesaplanarak gerçek veriler ortaya konulacaktır.” dedi.
Mahkeme Süreci ve Beklentiler
Tüm emekli ve çalışanların gözlerinin bu davada olduğunu vurgulayan Gündoğan, mahkemenin hızlı bir şekilde adaleti yerine getirmesi yönündeki beklentinin arttığını ifade etti. Mahkemeden yürütmenin durdurulması yönünde bir tedbir talep ettiklerini aktaran Gündoğan, “Ancak mahkeme, iki haftadan fazla bir süre geçmesine rağmen dava dilekçesini tebliğe çıkarmadı ve ara kararla TÜİK’ten savunma talep etmedi. Oysa yürütmenin durdurulması istemiyle açılan idari davalarda mahkemelerin kısa sürede ara karar verip idareden savunma istemesi beklenir. Bu konuda mahkemeye olan güvenimiz tam.” şeklinde konuştu.
Örnek Un Enflasyonu
Dava dilekçesinde, davalı kurum TÜİK’in şeffaf olmadığı, diğer kurumlardan daha düşük enflasyon oranları hesapladığı ve bu verilerin maaş zammı hesaplamalarında dikkate alındığı belirtilerek, milyonlarca emekli ve çalışanın hak ettikleri zamları alamayarak yoksullaştıkları ifade edildi. Örnek olarak, TÜİK’in 2022 yılında 1 kilogram unun fiyatını 10.35 TL olarak belirlediği, 2024 Nisan’a kadar olan dönemde un fiyatında yüzde 100.48 oranında bir artış hesapladığı belirtildi. Bu hesaplama sonucunda, piyasada 35 lira olan unun TÜİK kayıtlarda 20.75 TL gibi göründüğü mahkemeye iletildi.
Madde Fiyatlarının Açığa Çıkması Bekleniyor
Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, kamuoyundan gizlenen madde sepetindeki fiyat listesinin TÜİK’ten talep edilmesinin önemine dikkat çekti. Talep halinde TÜİK’in bu verileri mahkemeye sunmak zorunda olduğu vurgulandı.