TÜİK Enflasyon Sepeti Açıklaması
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon sepeti olarak bilinen “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları” tablosunu 2 yıldır kamuoyu ile paylaşmamaktadır. Bu durum, sendika tarafından da eleştirilmiş ve hukuki süreç başlatılmıştır.
Enflasyon Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları Neden Önemlidir?
Enflasyon sepeti ve ortalama madde fiyatları, tüketici fiyat endeksini oluşturan ürünlerin aylık fiyat değişimlerini gösterir. Bu veriler, enflasyonun hesaplanmasında önemli bir rol oynar ve ekonomik analizlerde kullanılır.
Devam eden süreçte, TÜİK’in enflasyon sepeti ve ortalama madde fiyatları konusundaki açıklamaları ve uygulamaları yakından takip edilmektedir.
TÜİK’in yaptığı açıklama şöyle:
“Kurumumuz hakkında bazı basın yayın organlarında yer alan haberler ve sosyal medya paylaşımlarında gerçeklerle bağdaşmayan ifadeler kullanılması nedeniyle kamuoyu açıklaması gerekli görülmüştür. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) hesaplama süreci Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) Harmonize Tüketici Fiyat Endeksleri Metodoloji El Kitabında belirtilen norm ve standartlara uygun olarak yürütülmektedir. Bu kılavuz ve diğer uluslararası yöntem kılavuzlarında belirtildiği gibi TÜFE hesaplarında ortalama fiyatlar değil, fiyat değişimlerinin (price relatives) ağırlıklandırılmasıyla hesaplanan endeks değerleri kullanılmaktadır. İlgili endeks değerleri ise her ay kurumumuz tarafından, TÜFE haber bülteni ile kamuoyuyla paylaşılmaktadır.”
- ”TAMAMI HESAPLANIP YAYIMLANMIYOR”
- Fiyat endekslerinin amacı ortalama fiyat seviyesini ölçmek değil, saf fiyat değişimlerini ortaya koymaktadır.
- Diğer tüm resmi istatistik ofisleri gibi TÜİK de endeks değerlerini paylaşmaktadır.
DİSK’in TÜİK’e yönelik şikayet başvuruları ve hukuki süreçle ilgili gelişmeler kamuoyu tarafından yakından takip edilmektedir.