Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve ekonomi haber müdürleriyle bir araya gelerek enflasyon hesaplamaları ve eleştirilere ilişkin soruları yanıtladı.
Enflasyon Hesaplamaları ve Tartışmalar
Çetinkaya, Haziran ayıyla birlikte enflasyonun iniş sürecine girdiğini belirterek, enflasyon hesaplamalarına yönelik tartışmaların devam edeceğini öngördüklerini ve doğru bilgiyi paylaşmak amacıyla toplantıyı düzenlediklerini ifade etti. TÜFE’nin tüketim harcamalarına konu olan mal ve hizmetlerdeki fiyat değişimlerini ölçtüğünü vurgulayan Çetinkaya, TÜFE’nin yaşam maliyetlerini ölçmediğini, yaşam maliyeti endeksinin sabit bir refah düzeyinin maliyetindeki farklılıkları yansıttığını belirtti.
TÜFE Hesaplamaları ve Eleştirilere Yanıt
Çetinkaya, TÜFE’nin aylık 600 binden fazla fiyatı derleyerek hesapladıklarını ve dünyada en erken enflasyon verilerini açıklayan ülkelerden biri olduklarını belirtti. Ayrıca, TÜFE’nin hesaplanmasında kullanılan madde sepetinin sabit olduğunu ve fiyatların ağırlıklı ortalamalarının alındığını açıkladı. Çetinkaya, TÜFE’nin Eurostat standartlarına yüksek derecede uyumlu olarak hesaplandığını ve TÜFE ile yaşam maliyeti endeksinin farklı kavramlar olduğunu vurguladı.
ENAG’a Eleştiri
TÜİK Başkanı, ENAG’ın TÜFE hesaplamalarının gerçeği yansıtmaktan uzak olduğunu belirterek, ENAG’ın metodoloji dokümanında hesaplamalarda kullanılan yöntem ve uygulamalar hakkında bilgi paylaşmadığını ifade etti. Ayrıca, ENAG’ın TÜFE oranlarının sadece son 4 yılda ortalama 2-3 kat uzaklaştığına dikkat çekti.
Şirket Karları ve Enflasyon
Çetinkaya, Türkiye’deki şirket karlarının enflasyonu yukarı taşıyan bir etkiye sahip olduğunu belirterek, şirketlerin enflasyonist ortamı kullanarak normal karlardan daha yüksek fahiş karlar elde ettiğini ifade etti. Ayrıca, akademik çalışmalara göre Türkiye’deki şirket karlarının enflasyonu etkileyen bir faktör olduğunu vurguladı.
Enflasyon Hesaplamaları ve Uluslararası Standartlar
Çetinkaya, Türkiye’deki enflasyon hesaplamalarının diğer ülkelerle kıyaslandığında benzer oranlara sahip olduğunu belirterek, TÜFE ve ÜFE arasındaki farkların sadece Türkiye’ye özgü olmadığını ifade etti. Dünyada enflasyonun nasıl hesaplandığına ilişkin bilgiler veren Çetinkaya, Türkiye’de enflasyonun uluslararası standartlara uygun şekilde hesaplandığını belirtti.
Sonuç olarak, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın enflasyon hesaplamalarına yönelik açıklamaları ve eleştirilere verdiği yanıtlar sektördeki önemli bir konuyu aydınlatıcı nitelikteydi. TÜİK’in enflasyon hesaplamalarının şeffaf ve uluslararası standartlara uygun olduğu vurgulanarak, eleştirilere yanıt verildi.