Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin Bitkisel Üretim 1. Tahminini açıkladı. Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre tarla ürünlerinde azalacağı, meyve ve sebze grubunda ise artacağı tahmin ediliyor. Üretim miktarlarının, 2024 yılı ilk tahmininde bir önceki yıla göre tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) %2,0 azalacağı; sebzelerde %5,6, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise %3,4 oranında artacağı tahmin ediliyor.
Tahıl Üretiminde Azalış Tahmini
Tahıl ürünleri üretim miktarının 2024 yılında bir önceki yıla göre %5,4 oranında azalarak yaklaşık 39,9 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Buğday üretiminin %4,5, arpa üretiminin %8,7, çavdar üretiminin %11,5, yulaf üretiminin %2,4, mısır üretiminin ise %5,6 azalması bekleniyor. Kuru baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 610 bin ton, 270 bin ton ve 410 bin ton olması öngörülüyor.
Yumru bitkilerden patatesin ise bir önceki yıla göre %14,0 artarak 6,5 milyon ton üretileceği tahmin ediliyor. Yağlı tohumlardan soya üretiminin %21,5, ayçiçeği üretiminin ise %8,7 artması bekleniyor. Şeker pancarı üretiminin ise %2,1 azalarak 23 milyon ton olması öngörülüyor.
Sebze Üretiminde Artış Öngörüsü
Sebze ürünleri üretim miktarının 2024 yılında bir önceki yıla göre %5,6 artarak yaklaşık 33,6 milyon ton olması bekleniyor. Domateste %9,0, kuru soğanda %7,7, salçalık-kapya biberde %16,4 artış; hıyarda %4,8, sivri biberde %3,3, kırmızı lahanada %7,6 azalış öngörülüyor.
Meyve Üretiminde Artış Beklentisi
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2024 yılında bir önceki yıla göre %3,4 artarak yaklaşık 28,3 milyon ton olması tahmin ediliyor. Elmada %2,2, çilekte %5,9 azalış beklenirken; şeftali ve nektarin toplamında %15,6, kirazda %4,6, narda %8,3, üzümde %8,8 artış öngörülüyor.
Turunçgil meyvelerinden mandalinada %18,7, portakalda %13,5, limonda %16,2 azalış öngörülüyor. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta %5,4, cevizde %16,1, Antep fıstığında %67,0 artış bekleniyor. Muz üretiminde %4,9 azalış, zeytin üretiminde %90,8 artış öngörülüyor.