1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. TÜBİTAK’ın 61. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni

TÜBİTAK’ın 61. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni

featured

TÜBİTAK’ın 61. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni

TÜBİTAK, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, 61. kuruluş yıl dönümünü büyük bir etkinlikle kutladı. Tören, TÜBİTAK Başkanlık Binası’nın Feza Gürsey Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Başkan Kacır, Türkiye’nin bilim ve teknoloji politikalarına rehberlik etme misyonuyla 1963 yılında kurulan TÜBİTAK’ı, yoğun çabalarıyla bugüne taşıyan herkese teşekkür etti.

Kacır, 2000’li yılların başına kadar sınırlı bütçe ve imkanlarla en verimli şekilde çalışan kurumun, ilk 40 yılında Türkiye’nin bilim ve teknoloji odaklı kalkınmasında önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Ayrıca, TÜBİTAK’ın bünyesindeki enstitülerin Türkiye’de AR-GE ve inovasyon ekosisteminin gelişmesine katkıda bulunduğunu ifade etti. Kacır, “Ülkemizin iftihar kaynağı olan milli teknoloji hamlemizin birçok önemli projelerinde son bir yılda da TÜBİTAK’ın imzasını gördük. TÜBİTAK öncülüğünde ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’yı uzayla buluşturarak, kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülke arasına girmeyi başardık.” değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca, astronotlar Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever’in Türkiye’nin gururu olduğuna dikkat çeken Kacır, Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 13 bilimsel deney tamamladığını, Atasever’in ise yörünge altı uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini hatırlattı. Türkiye’nin gelişimi ve kalkınması için kritik öneme sahip MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi ve ARF Hesaplama Kümesi’ni özel sektör, kamu ve akademinin çalışmalarına tahsis ettiklerini vurguladı. Ayrıca, Sekizinci Ulusal Antarktika Bilim Seferi ve Üçüncü Ulusal Arktik Bilim Seferi’nin de gerçekleştirildiğini belirtti.

“TÜRKÇE BÜYÜK DİL MODELİ PROJESİNİ BAŞLATTIK”

Kacır, “Ülkemizin bağımsızlığının ve özgürlüğünün teminatı olan savunma sanayimizin teknolojik kazanımlarında TÜBİTAK öncü olmaya devam etti. İlk uçuşunu bu yıl gerçekleştiren Milli Muharip Uçağımız (MMU) Kaan’ın kalbinde yer alan ve onu 5. nesil bir uçak haline getiren bilgisayarın bütünleşik işlemci ünitesini TÜBİTAK’ta geliştirerek, bu kabiliyete sahip sayılı ülkelerden biri olduk. Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün kanatları gökyüzünde güvenle süzülüyor. Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi BOZDOĞAN ve ilk görüş ötesi havadan havaya füzesi GÖKDOĞAN’ı envanterimize kazandırdık.” dedi.

Kacır, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığın sağlanmasının kritik öneme sahip olduğunu belirterek, TÜBİTAK’ın bilim, inovasyon ve araştırma ekosisteminin unsurlarını harekete geçirmeye devam ettiğini aktardı. “Temelini inşallah önümüzdeki dönemde atacağımız yeni çip üretim tesisimizle çip tasarım ve üretiminde önce 110 nanometre, ardından da 65 nanometre teknolojisine geçiş yapacağız. Başta elektrikli araçlar olmak üzere, yenilenebilir enerji sistemlerinin ihtiyaç duyduğu tüm çipleri ve beyaz eşya gibi sektörlerde kullanılan hassas sensörleri yerli ve milli olarak üreteceğiz.” ifadesini kullandı.

Sanayi AR-GE desteği kapsamında son bir yılda 3 bin 654 projeye 4,2 milyar lira destek verdiklerini açıklayan Kacır, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ile 175 milyon dolarlık bir finansmanın sanayicilerin yeşil dönüşüm odaklı, AR-GE ve teknoloji odaklı projelerine tahsis edildiğini aktardı. Kacır, yapay zeka alanında milli ürün ve çözümlerin oluşturulma sürecinde rol alan tüm aktörleri desteklediklerini ve yapay zeka ekosistem çağrısının açıldığını belirtti. “Türkiye Yüzyılı’nda teknoloji girişimciliğinin, ekonomide yazacağımız yeni başarı hikayesinin de ana faktörü olduğuna inanıyoruz.” dedi.

“TARİHİMİZDEKİ EN YÜKSEK MADALYA SAYISINA ULAŞTIK”

Kacır, akademi ve kamu AR-GE desteği kapsamında son bir yılda 6 bin 231 projeye 6 milyar lira destek sağladıklarını belirtti. Burs programlarıyla da son bir yılda 91 bin 438 bilim insanı ve gence 3,1 milyar lira destek verdiklerini bildirdi. Ayrıca, lisans düzeyindeki 3 bin bursiyerin araştırma ekosistemine erken yaşta dahil edildiğini vurguladı. Uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatlarında öğrencilerin rekorlar kırmaya devam ettiğine dikkat çeken Kacır, “TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları Programı kapsamında geçtiğimiz yıl uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatlarında 12’si altın olmak üzere 75 madalya ve 4 mansiyon ödülü kazanarak tarihimizdeki en yüksek madalya sayısına ulaştık.” dedi.

Son bir yılda 4 bin 133 bilim söyleşisiyle 620 binden fazla öğrenciyi bilim insanlarıyla bir araya getirdiklerini aktaran Kacır, 3 bin 284 bilim fuarı ile 250 bin öğrenci ve 3 milyon ziyaretçide bilimsel farkındalığı artırdıklarını vurguladı. “Gençlerimize hayallerinin peşinden koşma imkanı sunan dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST bünyesinde bu yıl 16 farklı kategorideki yarışmalar TÜBİTAK katkısıyla gerçekleşecek.” bilgisini paylaştı.

Kacır, “TÜBİTAK bünyesindeki mevcut AR-GE ve inovasyon kabiliyetlerimizin ekonomik değere dönüşmesini sağlayacağız. Ancak ülkemizi hep beraber daha ileriye taşıyacağız. Yeni nesillere ilham kaynağı olacak projeleri hayata geçireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlemizdeki yol arkadaşlarımızla daha büyük ve daha güçlü, tam bağımsız Türkiye’yi hep beraber inşa edeceğiz.” dedi.

DAHA FAZLA GENCE ULAŞMA VURGUSU

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise, TÜBİTAK’ın kuruluşundan bu yana değişmeyen iki önemli amacının olduğunu, bunların ülkenin ihtiyaç duyduğu bilgiyi üretmek ve o bilgiyi üretecek insan kaynağını desteklemek olduğunu söyledi. Mandal, TÜBİTAK’ın son yıllarda bilgi üretimini sadece kapasite geliştirme değil, aynı zamanda etki oluşturma anlamında bir üst seviyeye dönüştürme aşamasında olduğunu ifade etti.

Genç araştırmacıları lisans düzeyinin yanında artık TÜBİTAK Fen Lisesi ile lise düzeyinde de desteklediklerini anlatan Mandal, “Türkiye’nin her yerindeki gence ulaşmaya çalışıyoruz ve daha fazla da ulaşmamız gerekiyor. Özellikle yakın zamanda olimpiyatlarda, proje yarışmalarında, TEKNOFEST’te elde etmiş olduğu dereceler için gençlerimize minnettarız.” değerlendirmesini yaptı.

Konuşmaların ardından törende, KOSGEB ve TÜBİTAK arasında, BiGG kapsamında yürütülen ve TEKMER tarafından desteklenen iş fikirlerinin, iş planına dönüştürülmesi sürecinde eğitim ve rehberlik kadrosu sunulması için işbirliği protokolü imzalandı. İmzaların ardından Mandal tarafından Bakan Kacır’a, 2018 yılında yaptığı TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliği adına düzenlenen belge takdim edildi. Program, TÜBİTAK’tan emekli olanlar ve kurumda 25. yılını dolduran çalışanlarla teknoloji transferiyle kuruma katkı sağlayan personele belge takdim edilmesiyle son buldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin